Инвалидът от село Узунджово, който отглеждаше болната си щерка с 35 лв на месец вече е настанен в общинско жилище. Днес представителката на дирекция общинска собственост Златка Драгиева връчи на 39-годишния Вангел Христов и 10-годишната Елисавета ключовете от новия им дом. Той е в новичките блокчета за социално слаби на ул. „Г. Кирков“ 82. Апартаментът от 43 квадрата, ново строителство, сменя порутената селска къщурка в Узунджово, чиито пропукани стени и хлътнал покрив дебнеха да се сринат върху бедното семейство.
Вангел вече ще живее в Хасково, дъщеричката му – ще учи в Хасково. Ключовото е „учи“ защото това едва ли щеше да продължи след три години, когато детето завършва основното училище в село Узунджово.

Таткото пък ще е близо до институциите и лечебни заведения в опит да се справи с болестите, които са го превърнали в инвалид 93 %. Елисавета пък има астма и инвалидност 40 %. 10-годишното момиченце се справя мъжки със ситуацията – помага на трудноподвижния си баща и е пълна отличничка.

На връчването на ключовете присъстваха и част от дарителите помогнали за набирането на помощи за Вангел. И най-вече човекът който разкри драмата му за обществото-хасковската бизнесменка Юлия Иробалиева. Жената помага на инвалида отдавна с пари дрехи храна и услуги, като именно тя заплати и депозитът от 150 лв с който трябваше да бъде гарантирано на EVN, че няма да има неплатени сметки за ток в новото жилище. Стотици хора от цяла България пък дариха пари в разкритата банкова сметка. Сумите са варират от няколкостотин, но няколко десетки лева, кой колкото има. Мнозина отишли на място. Вангел бе особено трогнат от възрастно семейство от Асеновград, които го посетили за да му оставят някой лев и стоки от първа необходимост. Представители на големи хасковски фирми, желаещи да останат инкогнито, посетили семейството и дали средства събрани от колективите им. Всеки лев бе добре дошъл за хора преживяващи досега със 120 лв инвалидна пенсия и 35 лв детски. През последния месец пенсията даже бе спряна заради изтекло решение на ТЕЛК. То обаче вече е подновено и това е част от Чудото, което съпътства тази житейска драма.

За 10 дни/ от 1-ви до 10-ти юли/ България стана високоефективна и работеща държава. Такава в която бихме се гордели да живеем. В опит да улесним семейството, Haskovo.net осъществи контакт с държавни и общински служби, от които получихме НЕЗАБАВНО съдействие. Справките за настоящи и бъдещи помощи бяха издавани за минути от служителите на социалните служби и НОИ. Само за половин ден от ВиК Хасково смениха неработещия водомер на апаратмента на „Георги Кирков“ и откриха нова партида. Само за 15 минути от EVN-Хасково направиха същото и в новото си жилище бащата и дъщерята ще имат ток. Защото в старото нямаха.

Абсолютно по своя инициатива, дирекция Общинска собственост към община Хасково стартира процедура по отпускане на общинско жилище за изнемогващото семейство. Комисията с председател Нуршен Малкоч се събра и одобри предложението за един следобед. Минути по-късно то бе подписано и от кмета Георги Иванов.

Ако в България има нещо несъвместимо с думата „бързо“, то това е ТЕЛК. Не и в този случай. Изтеклото на 30-ти юни ТЕЛК-ово решение бе подновено за 3 дни ! Вместо досегашните 76 % лекарската комисия дава 93% заради прогресиращите болести на Бехтерев и глаукома. ТЕЛК гарантира на Вангел единственият му доход-инвалидната пенсия. С помощта на решението пък, социалните могат да поемат и разходите на инвалидите за наем.

„Не съм очаквал“ пророни все още зашеметения мъж. Двамата с дъщеря му гледаха с ококорени очи малкото апартаментче. То е без всякакви мебели, абсолютно голо, но в техните очи бе като дворец.
„Не съм очаквал“ повтори мъжът.

източник: haskovo.net

Leave a Comment