Маргарита Игнатова е поредната българска майка хваната в капана на Националния осигурителен институт и на абсурден казус да не получава майчинство, макар че е социално осигурена. Тя не може да си гледа детето, защото бюрократите вдигат раменца и се оправдават с безумните закони, които дават възможност на един работодател да се скрие.
Проблемите на Маргарита започват в началото на годината.
“През януари, когато все още бях в майчинство, работодателят ми се обади, за да ми съобщи, че продава фирмата си. Новият собственик щял да съкрати всички служители, включително и мен. По пощата получих две копия от заповедта за съкращаване, от които едното трябваше да го върна, но не направих това. Тогава реших, че трябва да си търся правата и го осъдих”, каза пред камерата на Нова телевизия измамената майка.


Съдът естествено връща Маргарита на работа през септември. Тя се опитва да се свърже с новия си работодател, но той е изчезнал безследно.
“Отидох на адреса на фирмата в “Люлин”, но там не открих никой. От съда също не са намерили шефа и колегите. Реших да му изпратя писмо с молба да мога да заема работното си място, за да използвам и втората година от майчинство си, но и молбата ми беше върната с обратна разписка, тъй като нямало никой на този адрес”, уточнява Маргарита Иванова.
Инспекцията по труда вписва съдебното решение в трудовата книжка на майката. Правата й уж са възстановени, но за да получава майчинство, шефът й трябва да подава формуляр в Националния осигурителен институт всеки месец. Работодателят обаче е неоткриваем както за майката, така и за НОИ.
“Служителите от осигурителния институт твърдят, че това е пропуск в закона. Само че той не ми гледа детето, а аз с моите средства, които са ми майчинството. Нека да си оправят законите! Аз и детето ми ли да страдаме за това, че няма законодателство!?”, каза още Маргарита.
Ние сме препоръчали да има законови гаранции, за да може друг държавен орган да замести работодателя в тези случаи, защото от бездействието му страдат хората, които са социално осигурени, заяви омбудсманът Константин Пенчев в ефира на Нова телевизия.
Казусът, с който трябва да се справи Маргарита Игнатова, за да не умрат с детето си от глад, е абсурден, но не и единичен. И други майки с подобен проблем са търсили помощ от омбудсмана, но докато законът не бъде променен, жените не могат да получават парите, които уж им се полагат, защото са майки и са социално осигурени.

източник: pik.bg

Leave a Comment