Половин милион лева не е внесъл в касата на Светия синод игуменът на Бачковския манастир епископ Борис. Тези дни той се прочу покрай скандала, разтърсил избора на митрополит на Варненската епархия. Борис е фаворит за поста, но миряните и духовенството обявиха, че си е осигурил избора с тлъсти рушвети. Във всички храмове в града върви подписка за касиране на избора заради задкулисни съглашения и договорки.

Бившият боксьор Борис обаче си е навял и гнева на членове на Синода, защото се е направил на три и половина и не е превел въпросните 500 хиляди лева. Сумата е натрупана от наемите на лавките и сергиите край Бачковския манастир. Около светата обител има 50 търговски обекта за сувенири, икони, скара-бира и т.н. Месечният им наем не пада под 1000 лева, обясняват запознати. Освен това манастирът получава и огромни дарения.

Преди време журналисти разкриха, че игуменът събира парите от даренията в касичките на черквата в специална стая, за която само той има ключ. Какво влиза там, един господ знае, защото няма протоколи, изготвени по надлежния ред. В същото време автопаркът на дядо Борис е станал по-лъскав дори от този на колегата му в Пловдив – епископ Николай. Игуменът на Бачковския манастир се вози само в мерцедеси и вече е натрупал скромна сбирка от три екземпляра от любимата си немска марка.

Бдителните отци от Светия синод изпратили няколко гневни писма до епископ Борис, с които му напомнили да преведе незабавно въпросния половин милион.

От негова страна обаче най-високомерно не последвала никаква реакция. Източници от палатата на Синода обясняват, че това финансово своеволие на игумена било неглижирано от партиарх Неофит.

Като му докладвали какви ги върши Борис, той само промълвил, че това са подробности и неща от кухнята, които скоро ще се решат.

Миряните, които добре познават порядките в Бачковския манастир, са потресени не само от финансовите афери на Борис, но и от наглостта му да назначи любовницата си Румяна като администратор в манастира. Точната й длъжност била игуменарчик, тоест домакин, обясняват отлично информирани. Те допълват, че Румяна била и нещо като пиар на обителта, прочута с джинджифиловата си ракия.

Тя посрещала и изпращала делегациите и гостите в манастира и ръководела домакинството.

Възмутените миряни по този повод напомнят, че монасите все пак дават три обета – за безбрачие, целомъдрие и нестежание (отричане от всичко светско и материално). Според игумена Борис обаче въпросната служителка не била съблазън, а представителното лице на Бачковския манастир.

Борис е родом от русенския квартал Средна кула, а дядо му също е бил свещеник. След като Неофит е избран за глава на Българската православна църква, Борис решил, че му приляга да поеме овакантената митрополитска катедра в Русе. Мераците му обаче остават напразни, както е известно. Тогава той обърнал взор към овакантеното място на Варненски митрополит. Там обаче го посрещнаха с протести и бдения.

Коктейл по време на пости

Лъскав коктейл в „Шератон“ стягат духовниците по повод 90-годишнината от основаването на Богословския факултет. Приемът ще се проведе този уикенд. Бизнесмени спонсорирали светското мероприятие. То обаче е планирано точно в разгара на коледните пости.

Запознати с църковните канони са възмутени и силно притеснени. Те се опитали да протестират, но им отговорили, че хапките ще са само постни. Сред поканените, освен депутатът Йордан Цонев, който е възпитаник на факултета, е и премиерът Орешарски. Организаторите обаче се притесняват да не стане някоя провокация. „Не изключваме да нахлуят студенти и да се развикат „Оставка“ – казват източниците.

източник: skandalno.net

Leave a Comment