През последните 2 месеца араби, установили се отдавна в София, търсят големи евтини апартаменти за наемане. Целта им е в тях да се настанят временно техни сънародници, дошли нелегално в България. Брокерите в столицата не са единодушни колко бързо бежанците ще освободят наетите квартири след като намерят път към богатите страни от Западна Европа и Скандинавия.Според някои посредници квартирите няма да останат празни, в свободните стаи в тях ще бъдат заемани от други бежанци, чакащи у нас спасение в Западна Европа, съобщава „Монитор“. Пикът в търсенето е бил преди около месец и половина, твърдят столични брокери, но интересът продължава да е достатъчно висок. Някои от тях продължават да се учудват от семействата с по 2 жени сред бежанската общност. Обикновено имотите се наемат за семейства с много деца. Има случаи, когато 3-4 фамилии се настаняват в 3-стаен апартамент.

Интересът основно е към 3 кварталав столицата „Овча купел”, „Красна поляна” и „Западен парк”, казват от софийските агенции за недвижими имоти. Има вероятност към тях да се присъединят кварталите в близост до лагера във „Военна рампа“ – „Орландовци”, „Надежда” и „Обеля”. Търсенето е основно към тристайни или по-големи жилища с месечен наем до 500 лв. „Наемателите имигранти са основно хора с малко по-високи финансови възможности, които не искат да живеят в мизерията на бежанските лагери”, казва Даниела Грозева от агенция „Веда корект”.

Още през лятото се появиха съмнения, че нарасналият брой имигранти може да намали интереса на българите към квартирите в някои столични квартали. Според Константин Пандов от ЕППИ търсенето от страна на студенти към кв. „Овча купел” не е намалял въпреки наличието на бежански център там. „След като вече си наел жилището и детето е уредено в близкото училище, няма смисъл да се сменя квартирата. И преди години бежанският център в „Овча купел” го имаше, но темата тогава не беше толкова актуална”, смята Тихомир Цаков от „Аристо”.

В следващите месеци ще се запази засиленият интерес за наемане на жилища главно от сирийци, прогнозират от „Адрес”. Според брокерите от агенцията в момента има търсене и на големи апартаменти в центъра на София. Очаква се прокудените от родината си хора, които не издържат на условията в лагерите, да започнат да търсят работа, за да могат да се организират в групи от няколко фамилии и да наемат жилище в периферните по-евтини квартали на столицата или по-малките селища близо до града.

източник: blitz.bg

Leave a Comment