Безработицата е вредна за сърцето като цигарите и затлъстяването, бе доказано за първи път от екип американски учени, съобщи френският сайт „Слейт“. Изданието коментира, че тепърва очевидно ще трябва да се създаде област в медицината, която да изучава последиците на икономическата криза за здравето.

Изследването на учените от университета „Дюк“ проследява 15 000 души, които днес са на възраст между 50 и 75 години в продължение на две десетилетия. На всеки две години била събирана информация за професионалните занимания на участниците – вид на упражняваната професия, загубата на работа и продължителността на безработицата. В същото време се събирали и данни за начина на живот на хората и тяхното здравословно състояние. Накрая всички елементи на „пъзела“ били анализирани.

Оказало се, че по време на изследването били регистрирани малко повече от 1000 инфаркта на миокарда. Рискът от сърдечен удар бил с 35 на сто по-висок при безработните. Опасността ставала още по-изразена при хората, които били губили работата си няколко пъти или пък били подложени на трайна безработица.

И предишни изследвания бяха констатирали връзка между трудовия статус и риска от сърдечни заболявания, но никой досега не е изследвал ефекта на неколкократната загуба на работа или дългата трудова пасивност.
Измерен в числа, рискът скачал от 1,22 при еднократна загуба на мястото на 1,63 при четири съкращения.

Възможността да се случи инфаркт е най-голяма в първата година на безработицата. Нито полът, нито етническата група влияели по какъвто и да било начин на тези показатели.
Данните на американското проучване потвърждават мнението, че безработицата е директен или индиректен фактор за лошо здраве, особено що се отнася до сърдечносъдовите заболявания. То по много ясен начин посочва освен това, че честите загуби на препитание увеличават вероятността от инфаркт. Тя е толкова голяма, колкото и при пушене, затлъстяване и високо кръвно налягане, смятат изследователите от „Дюк“.

Тепърва предстои учените да обяснят психологическите механизми, които стоят зад това зачестяващо по време на кризата явление.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment