“Някой трябва да каже на това момиче, че това не може да бъде направено!”
Видеоклип с уникално изпълнение на българската художествена гимнастичка Боянка Ангелова и този текст е сред най-големите хитове в You Tube. До снощи спиращото дъха съчетание с топка на Боянка бе гледано близо 7,5 милиона пъти. А зрителите продължават да нарастват главоломно…

Всъщност изпълнението на талантливата българка е от европейското първенство в Торино през 2008 г., когато тя е само на 13 години.

Днес Боянка е пред абитуриентския си бал. Завършва езикова гимназия в София. Чака избрания си модел рокля, която се шие в Габрово. И за огромно съжаление на всички българи, а вече и на милионите зрители в най-голямата мрежа за разпространение на видеоклипове, това златно българско момиче няма и няма да има нищо общо с художествената гимнастика…

Ето я историята на клипчето. И много по-важно – историята на Боянка. Видеото, под което днес се бълва по коментар на няколко секунди, е с продължителност точно 1:36 мин. Само 1:36 мин от живота на Ангелова, който допреди три години е бил изпълнен с хиляди повторения на подобни зашеметяващи съчетания. Изумително, но факт –
с това изпълнение Боянка не печели златен медал от европейското първенство за девойки в Торино. В крайното класиране остава втора – след рускинята Яна Луконина. В края на клипчето и днес е лесно да се чуе и усети – музикалният съпровод буквално изчезва под бурните аплодисменти на публиката в залата. Но има и друго усещане, за което могат да ни разкажат единствено хора, били там.

Такъв човек е настоящият президент на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева. Тогава тя вече е главен треньор на националния отбор и извежда момичетата за съчетанията и по времето, когато е сниман клипът. Често говорим за буквално съдийско рязане на глави на български гимнастички. Но чрез хитовото клипче на Боянка можем да осъзнаем, че това не е просто безпочвено бръщолевене за оправдаване на неуспехи. Най-често сме “жертви” за сметка на руската школа. В случая отново е така.

“Когато това уникално дете приключи съчетанието си и съдийките вдигнаха оценките си, публиката, която допреди малко наелектризира обстановката заради Боянка, сега щеше да срути залата от освиркванията си и публичното недоволство”, разказа Илияна Раева.

Всъщност тя и личната треньорка на Ангелова Ренета Нешева се виждат на заден план как се прегръщат от прекрасното изиграване на 13-годишното им момиче. И са сред тези, които не могат да повярват, че българката е втора. Но знаят добре за лобитата и статуквото.

Тотално изумени са зрителите днес. И през няколко коментара в You Tube се появяват такива: “Второ място? Победителката да не е играла с 5 топки?”, “Втора? Има нещо гнило в Дания”…

Клипчето с Боянка вече е било хит в мрежата. Появява се за първи път на 12 юни 2008 г. И впоследствие е гледано над 600 000 пъти. Но на 27 април 2013 г. е пуснато отново и жъне сегашния фурор.

“Това момиче контролира топката по-добре от Меси и Роналдо, взети заедно”, пише в друг коментар. И пак ни кара да съжаляваме, че на 15 години много тежка хронична контузия в гърба принуждава Боянка Ангелова да се откаже завинаги от художествената гимнастика. Според запознати още на 7 години Боянка е копирала изпълнения на Алина Кабаева. Впоследствие продължила с изключително сложни съчетания. И именно свръхтежките натоварвания и сложни съчетания водят до контузията.

“Боянка Ангелова е едно уникално момиче, което българската художествена гимнастика загуби. Тя беше извънземен талант. Светът на художествената гимнастика вече трепереше от нея. Това е момиче, което както взриви You Tube и тогава Торино, откъдето е това клипче, така щеше и до ден днешен да взривява публиката. Само с носталгия мога да говоря за нея. И с изключително неприятно чувство за загубата на този състезател на ЦСКА. Изключителна състезателка. Но получи тази много тежка контузия. За съжаление, влизаше от травма в травма. И така и не се оправи”, добави Илияна Раева.

Според нея не най-успелите и популярни – Симона Пейчева и Силвия Митева, а Боянка Ангелова и съотборничката й в ЦСКА Биляна Проданова са били най-талантливите съвременни БГ гимнастички. Раева смята, че преди момента на контузията не се е работило правилно с Боянка. Не е имало мисъл за нейното съхраняване, а само за пълната експлоатация на таланта, който в момента е оценяван от целия свят, но България не може да му се радва… освен също в You Tube.

Остава да  пожелаем да е също толкова умела в криминалната медицина, с която иска да се занимава, колкото с онази топка от Торино, с която продължава да подчинява милиони.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment