Детските надбавки занапред ще се изплащат по нов механизъм, който да отчита индивидуалните нужди на всяко едно семейство, съобщи вчера социалният зам.-министър Валентина Симеонова.

Според нея не е добре да продължи сегашната практика добавките да се раздават на принципа за всички по малко. Въпреки съществуващия подоходен критерий от 350 лв. месечно на член на домакинството сега близо 80% от децата у нас имат право на този вид помощ. Същевременно сумата е малка и недостатъчна, за да посрещне реално нуждите на едно дете.

Справедливо е детските надбавки да се дават според договор, който държавата ще сключва със семейството, счита Симеонова. В него редом със сегашните условия за направена имунизация, за задължително посещение на училище, ще се запишат и нови критерии за качествена грижа за детето.

“Доброто родителство не означава само формално спазване на законовите изисквания, а системно полагане грижи и поддържане на добро качество на живот в това семейство. В противен случай не е разумно да се дават тези помощи, тъй като ти не се показваш като добър родител. При такива условия е по-справедливо е там, където семейството се нуждае от по-голяма подкрепа, да я получава”, каза Симеонова.

Тя уточни, че промяната трябва да бъде подложена на широк обществен дебат.

И сега има изисквания за детските помощи по Закона за семейните помощи за деца. Изисква се детето да има всички имунизации според националния имунизационен календар, както и да посещава редовно училище.

През 2012 г. са били спрени детските добавки на около 3500 семейства заради натрупването на повече от 5 неизвинени отсъствия на децата им в училище, а на други 1000 семейства заради ненаправена имунизация, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

Тази година детските ще останат 35 лв. месечно при същия доходен праг, но промяната може да стане до края на мандата на това правителство, каза Симеонова.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment