Поредното признание за таланта на българите дойде от страна на BBC.

Според класацията, публикувана и на сайта на медийния гигант, българката Марина Колева е първа в конкурсa за анимационно видео „What if“ („Какво, ако“).

Състезанието провокира участниците да представят своята визия за бъдещето. След гласуване на журито е обявило видеото на Колева за най-доброто в Европа.

Клипчето е с продължителност по-малко от минута представя апокалиптичната визия за бъдещето.

Авторката представя бъдещето като сив индустриален пейзаж без природа и светлина. Картината ярко контрастира с действителността преди индустриалния напредък, която малко момиченце наблюдава през прозореца си.

Наградата си Колева дължи най-вече на съдията на конкурса – Стив Хардинг-Хил от британското студио за анимация Aardman, печелило Оскар с филми като Creature Comforts (1989), The Wrong Trousers (1993) и A Close Shave (1995), който много харесал видеото:

„Идеята е много проста и същевременно силна. Приятно разказана и анимирана. Напълно разбираема. Не е нужно да бъде обяснявана. Това е една много тъмна и плашеща визия за бъдещето, но най-важното е, че успях да почувствам преживяванията на героя във филма. Персонажът предизвика у мен съчувствие и открих, че той изпитва истинска човешка емоция“, обоснова избора си Хардинг-Хил.

източник: inews.bg

Leave a Comment