Марин Райков е новият премиер на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев. „Вярвам, че служебният премиер трябва да е дипломат, да е разумен и компетентен, да бъде добре приет в Брюксел“, мотивира се той.

„От утре България за трети път в новата си история ще бъде управлявана от служебно правителство“, посочи президентът. „Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството, и в парламентарна криза с невъзможността 41-вото Народно събрание да излъчи правителство.

От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март. Предсрочните избори ще са на 12 май “, каза президентът.

Формирането на служебния кабинет е изцяло моя отговорност. При съставянето на кабинета не съм допускал влияние от никого, не съм гледал партийната окраска, каза още той.

„Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество. Ще служи на хората, а не – на партийни елити.

Ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще насочи усилията си към прозрачност и ефективност на регулаторните органи“, каза Плевнелиев. .

В състава на новото правителство ще има трима вицепремиери: единият вицепремиер ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, а третият – за еврофондовете.

Президентът обяви, че за първи път страната ще има жена министър на вътрешните работи. „Първо мислех да назнача Владо Пенев за министър на вътрешните работи, но той ще се справи много по-добре в Министерство на културата.

За министър на финансите назначавам отличен макроикономист. Всички те са експерти в областта си. Сред тях има учени“, каза президентът. Подуправителят и ръководител на управление „Емисионно” БНБ Калин Христов поема министерството на финансите. Той ще ползва неплатен отпуск, докато изпълнява задълженията си на министър веднага, съобщиха от банката.

Ще назнача специален министър за електронното правителство, за да координира действията на всички в държавата, за да се изготви и приеме интегриран план за електронно правителство. Целта е да се повиши значително бизнес-средата, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Ще бъде назначен специален заместник-министър към малките и средни предприятия в МИЕТ.

За целите на правителството Плевнелиев каза: “Ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира.

Необходима е пълна проверка, от А до Я, по веригата за сметките на тока. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната непрозрачност и ниската ефективност.

Служебното правителство ще вземе важни социални и икономически мерки.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април.

Правителството ще подготви антимонополно законодателство в областта на енергетиката, законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента.

Приоритетите и задачите са ясни.

„Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места – чрез инвестиции, добро образование“, каза още Плевнелиев.

Тези министри идват с ограничен във времето мандат – вероятно около три месеца. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим, каза още президентът.

Leave a Comment