Пламен Горанов, който почина часове след призива за масово кръводаряване за него в неделя, се е самозапалил, съобщиха от районната прокуратура във Варна на извънреден брифинг вчера.

Няма данни за престъпление. Пламен е бил сам, когато е лумнал пред сградата на община Варна около 7,30 ч на 20 февруари, става ясно от записите на няколко камери.

36-годишният мъж издъхна от инфекция около 20,30 часа в неделя във варненската Военноморска болница. Състоянието му беше изключително тежко, след като бе получил 85% изгаряния.

Пламен е развил органова недостатъчност и инфекция, каза управителят на болницата д-р Ивайло Въжаров. И добави, че съобщенията от петък за подобряването на Горанов са били пресилени. Лекуващите лекари не са давали такава информация, уточни д-р Въжаров.

От болницата веднага са уведомили за смъртта на Пламен баща му Любчо Горанов.
Прокурор Десислава Йотова показа вчера засекретения от 20 февруари насам плакат, който Горанов е носил, преди да лумне.

С него се иска не само оставка на кмета Кирил Йорданов, но и на целия общински съвет
до 17 ч на 20 февруари. Сега става ясно защо кметът иска да съобщи за евентуалната си оставка на извънредна сесия на общинския съвет.

Плакатът е на лист гипсокартон, който Пламен е използвал във всекидневната си работа по саниране на сгради.

“Служител на общината е видял към входа  да идва човек с две туби, вероятно с бензин. Едната била 5-литрова, а другата – 11-литрова. Оставил си плаката на земята.

Служителят излязъл навън и попитал Пламен какво смята да прави. Горанов казал, че ще се пали, взел малката туба и се полял, после извадил запалка и заплашил, че ще я щракне.

Общинарят се върнал в сградата и съобщил на двамата полицаи какво става. Когато тримата се появили при Пламен с пожарогасител в ръка, той вече бил в пламъци.

После тялото му се търкулнало 20 стъпала надолу и затова униформените не са успели бързо да го угасят”, разказа прокурор Йотова. Всички тези събития са записани от общинските камери и от близкия светофар.

Сред вещите на самозапалилия се била намерена обгорената запалка, в раницата му имало постелка, термос и два спрея за рисуване. Били открити портфейл, лична карта, шофьорска книжка и контактен ключ за автомобил. На негово име обаче разследващите не са открили кола.

“Моля вижте тази публикация на Advokat Loreta Kincl и ако някой има връзка с родителите на Пламен, моля да им съдейства!!! Моля ви! Ще го погребат и пак ще потулят случая!”, пише в един от последните коментари на страницата, посветена на Горанов във фейсбук.

В него отново се твърди, че Пламен не е самоубиец, а е убит и родителите му трябва да поискат от дежурен окръжен прокурор постановление за отлагане на погребението, докато истината не излезе в разследването за случая.

Няма данни за престъпление при запалването на Пламен, отрече прокурор Йотова. С него не е имало нито втори човек, нито чучело. Час след запалването на Пламен възрастен шофьор свидетелства пред “24 часа”, че пред общината са горели двама души, но и това не бе потвърдено от прокуратурата.

Оттам помолиха медиите за съдействие, защото квартирата на Пламен във Варна не е установена.

В нея ще се търсят негови бележки, за да се установи дали той е написал собственоръчно плаката. Следователите са открили, че Горанов е имал две квартири в Добрич, но те не били известни на баща му Любчо, тъй като от 3 години, когато майка му починала, двамата не поддържали връзка.

“Решихме за първи път днес да няма протести. Ще се съберем пред сградата на общината със свещи в ръце. Уговорил съм с катедралния храм “Св. Успение Богородично” хората да влязат вътре.

Свещеникът обаче ми каза, че служба за Пламен не може да има, защото е самоубиец”, съобщи за “24 часа” един от организаторите на протеста – Стоян Николов.

“Не може да се извърши опело без тялото на покойния. Опело не се извършва и на самоубийци, защото самоубийството е най-тежкият грях според християнското учение.

Има редки случаи, когато това може да стане, ако човекът не е бил с ума си. Но това може да разреши само владиката”, обясни говорителят на Варненската митрополия отец Дончо Александров.

Повечето от приятелите на Пламен поискаха вчера единствено да помълчат в негова чест. За тях той е герой, изгорял в името на една кауза. На Трети март той получи свободата си, казват те.

 

Кирил Йорданов плаши със страшни истини за Варна

Кметът Кирил Йорданов обяви, че съветниците на Варна се страхуват да се съберат на заседание, на което той да обяви решението си за оставка.

В същото време той съобщава в писмо до медиите, че вече го е взел и че ще го обяви в сряда.

„Ако такова заседание не се състои – което ще е друга форма на бягство от отговорност в труден за града момент, кметът ще обяви решението си в сряда, 6 март 2013 г.

Обясним е страхът у тези, които ще бойкотират заседанието на oбщинския съвет, защото те знаят, че на евентуално такова заседание ще прозвучат страшни истини за града ни.

Истини, които рано или късно ще станат известни и с цялата си тежест ще се стоварят върху им“, се казва в писмото на Йорданов.

 

Мъжът от Раднево – в клинична смърт

РАДКО ПАУНОВ

В изключително критично състояние е 53-годишният Венцислав Василев, съобщиха от пловдивската университетска болница. Мъжът е в клинична смърт и това не позволява да му бъдат направени последващи операции, допълниха от клиниката по изгаряния.

В момента Венцислав е в интензивния сектор на реанимацията и е под непрекъснат лекарски контрол.

Пациентът бе докаран в шок на 26 февруари, след като се заля с бензин и се запали в кметството на Раднево. Първите операции за облекчаване на кръвоснабдяването на горните крайници и гръдния кош бяха направени на 28 февруари.

Мъжът е на апаратно дишане. Лечението му се усложнява от увредените дихателни пътища, тъй като при пожара се е нагълтал със сажди, допълни проф. Иван Трайков, шеф на клиниката по изгаряния.

Всеки ден му се прави процедура за механично почистване на дихателната система. Прогнозите на медиците са песимистични.

 

Още един остави колата си и скочи от Аспарухов мост

8 дни след като 29-годишният Ангел от Варна остави джипа си на аварийни светлини и скочи от Аспаруховия мост, вчера около 11,30 часа примерът му бе последван от друг мъж.

Той напуснал колата си “Хонда” и се хвърлил от най-високата точка на моста по посока на Варненското езеро.

В натовареното движение очевидци забелязали добре облечен човек на средна възраст да скача от перилата на моста. Те се обадили около 11,58 ч на тел. 112. Екип на Гражданска защита извадил тялото на мъртвия мъж. В него нямало документ за самоличност, но в дрехите му били открити шофьорска книжка за автомобил “Хонда” и ключовете. Според документите той е 43-годишният Христо Соваджиев.

Самоличността на мъжа е установена, образувано е досъдебно производство, каза говорителката на полицията във Варна Ирена Петричева.

Източик: 24chasa.bg

Leave a Comment