Властите в Гърция са образували над 40 досъдебни преписки за престъпни групи, занимаващи се с трафик и осиновяване на деца. Повечето от преписките се отнасят до случаи с деца в Солун и на о-в Крит и са образувани след случая с русокосото момиченце Мария, намерено в ромски лагер, съобщават вестниците в Атина.

Полицията в южната ни съседка вчера разпространи снимки на двойката роми, заподозрени в отвличането на момиченцето, наричано „рус ангел“.
В. „Етнос“ пише, че двамата се намират в предварителен арест. Жената е в затвора Коридалос в Атина, а 39-годишният ром в затвора в Лариса.
От благотворителната организация „Детска усмивка“ са уверили, че момиченцето е добре и че по всяка вероятност е на възраст между 5 и 6 години.


Издирването на истинските родители на детето продължава.
Междувременно прокуратурата е сигнализирала, че каналите и престъпните групи за търговия и незаконно осиновяване на бебета в Гърция са станали опасно явление и са придобили широки размери, за което свидетелстват образуваните досъдебни преписки.
В. „Катимерини“ цитира вътрешен зам.-министър, който по този повод обявил, че са започнали интензивни проверки в родилни домове и че са предприети действия за затягане на мерките срещу трафика и осиновяване на деца.
Бебетата, които не се раждат в болница или родилни домове, където да бъде идентифицирано раждането със законни и официални средства, ще преминават през тестове за бащинство и майчинство, казал същият зам.-министър.
В. „Та неа“ пише, че при операция в ромски лагери в областта Атика полицията е извършила девет ареста и е задържала над 105 души. Градоначалникът на Атина е разпоредил незабавни проверки в родилните домове в столицата, след като е била отстранена шефката на родилно заведение и още двама служители, за които се смята, че са замесени в изготвянето на конкретен акт за раждане.

източник: vesti.bg

Leave a Comment