„Моля, пишете как се боядисва косата със степчета.“ Този призив за помощ е направил цяла върволица от отговори, предложения, предположения и мнения в тийнейджърските сайтове. Страшна мода е, ако си дете, да си овапцаш косата на кичури или пък да топнеш само връхчетата в боя от сокчета „Степ“.

В цялата страна ученичките, а и учениците варят вода, разбъркват гъст разтвор от „Ягода“, „Череша“ или „Боровинка“, за да добавят малко пъстрота в живота си. Като видят, че цветните кичури не се мият, изпадат в паника: „Леле, и това нещо се пие!“
Добри са отзивите и за „Горски плодове“ (Punch Berry). Вътре едва ли има плодове, още по-малко от гората, но Е-тата са така подбрани, че да оставят траен отпечатък в косите.

Боята трае различно дълго – при някои се измива веднага, при други държи по няколко месеца. Процедурата не е никак сложна, просто кипваш разтвореното във вода прахче и потапяш кечето.

Новата мода не е измислена у нас. В САЩ отдавна се боядисват с разтворими сокчета, но техните не се казват степчета, а Kool Aid. Деца правят видео с инструкции как се боядисва косата, майки описват как са усъвършенствали технологията.
„Сложете степчето в чаша от стиропор, защото ще ви боядиса порцелановите“, съветват едни. „Вместо да висите над съдинки с боя, сипете боята в плик, пъхнете вътре кичура и го завържете“, предлагат други.

В „БГ Мама“ се питат дали Е-тата от разтворимите сокчета стават за шапка или платове. Участничка от форума се хвали, че си боядисала великденските яйца и се получили чудесни. Боята за яйца на свой ред може да се пробва на главата.

Общо взето, най-добрата рецепта е следната: в чаша вода кипвате две или три степчета. Добавяте две с.л. ябълков оцет. Накисвате косата за около 20-30 минути. Измивате само с вода и разресвате. Въздържате се от шампоан поне през следващите ден-два, за да хване хубаво боята.

Опитали номера със степчето, свидетелстват, че шампоанът не пречи. Въпреки че веднага са измили кичурите, боята е хванала здраво. Момиченцата не могат да се нахвалят, че косата им мирише на ягодки.

Все повече момичета се боядисват със степчета.

Дали ще хване, зависи от цвета на косата. От сок ягода русата коса става розова, а от мултивитамин и портокал – оранжева. Сокче с вкус на боровинка боядисва и тъмнокестенявата. Цветът става красиво червеникаволилав.

Момиче с черна коса споделя, че пробвала с червено степче. Цветът на косата й не се променил, но за сметка на това кичурът се накъдрил, все едно бил пръскан с лак за коса .Това твърдение може да изправи косите на много майки, защото отново възниква въпросът: „Какво, за Бога, има в тази напитка?“

Оцветителите Е129 и Е124 отговарят за червеното в сока. Оранжевочервеният оцветител Е129 се свързва с появата на повече случаи на хиперактивност при децата. Е133, наречен още „яркосиньо“, боядисва в червенолилаво. Единствените вреди, които може да предизвика, са алергии и астма.
Според една от техниките косата се разделя на плитки и се боядисват само връхчетата им.

В сокчетата с вкус на манго има жълт оцветител, наречен татарзин – Е102. Може да придава както жълт, така и брилянтно син цвят на хранителните продукти. В комбинация с Е142 се постига зелен нюанс. Освен алергии (особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин) консумацията му може да причини тревожност, мигрена и други проблеми. Повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, увреждане структурата или броя на хромозомите, затова е забранен като добавка в Норвегия, Австрия и Германия, но не и в България.

Но колкото за боядисване – защо не, заключават загрижените за здравето си момиченца. Пък и цената му е стотинки.

Жена споделя, че за да получи по-красиви цветове на тъмната коса на дъщеря си, първо изрусила крайчетата, а след това ги топнала в различни цветове. Има и различни технологии за боядисване. Може кичурът да се усуче и така да се натопи или косата да се сплете на плитки и да се накиснат връхчетата им.

Може да се раздели на кичури, всеки от които да се върже с гумено ластиче. То ще служи за ограничител, за да се боядиса косата на едно и също ниво. Ако всеки кичур се завърже здраво в найлонов плик с боя, детето ще може да се движи. Все пак 30 минути стоене над купички с боя е почти болезнено изживяване.

Сухите пастели придават пъстри нюанси, стават весели кичури

„Един приятел си боядиса косата със зелена боя за яйца. Кисна се 20 минути в един леген. Получи се страхотно“, не може да се нарадва участник в български интернет форум по въпроса. Фризьорка разказва, че е опитала всичко, за да поддържа червения цвят на косата си. „Повярвайте ми, боята за яйца е най-доброто средство за освежаване на цвета – пише тя и допълва: – Най-добрите цветове са розовото и червеното.

Но не съм пробвала синьо и зелено.“ Боята се приготвя точно както, ако искате да си боядисате яйцата – с оцет и всичко, но в двойно по-висока концентрация.“ Недостатъкът е, че лесно се мие и е възможно да цапа. Зелени, сини или червени следи по яката на дрехата или по възглавницата могат да откажат мнозина от желанието да експериментират с хранителни бои.

Феновете на друга техника – тази със сухите пастели, се кълнат, че това е най-доброто средство. Кичурите се намокрят, натриват се и се подсушават с гребен и сешоар. Хубавото е, че може да се нашарите като палячо, а след една баня сте си пак същият. Предизвиква голяма радост сред деца и тийнейджъри. Косата може временно да се боядиса и с темперна боя – кичурите се намазват, разресват се и се изсушават. Не са лъскави, освен това цапат, но пък са окей за еднократна употреба.

Зеленото лекарство за афти – „Гранофорин“, вече не се продава. Казват, че може да се открие по ветеринарните аптеки. То боядисва в разкошен зелен цвят, но кичурът първо трябва да се изруси, освен ако косата не е естествено руса. После се маже през 2-3 седмици за освежаване на цвета.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment