През изминалото денонощие на територията на столицата са станали 94 леки пътни инцидента и 5 тежки. Пострадали са седем души. Служителите на пътната полиция са получили 208 сигнала за леки инциденти и са съставили 108 двустранни протокола.

От Пътна полиция предупреждават, че съществена причина за настъпването на пътните инциденти е неподготвеността на водачите и пътните превозни средства за движение при зимни условия. Това е и предпоставка за създаване на задръствания. Според пътните полицаи около 50% от водачите управляват автомобили с летни гуми.

Шофьорите трябва да знаят, че ако гумата има разкъсвания, превозните средства ще бъдат временно спирани от движение на основание чл.171, т.2, буква „а“ от ЗДвП. Съгласно чл.10, т.9, буква „г“ от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите трябва да бъде не по-малка от 1,6 мм.

Препоръки към водачите на превозни средства:

Проверете светлините на автомобила – изправност и регулиране на фаровете, мигачите, стоп-светлините;

Зимните гуми да са задължителни, превозните средства не трябва да са с износени или разкъсани гуми;

Проверете състоянието на акумулатора и спирачната система;

Подменете течността на чистачките със зимна, както и антифриза на двигателя;

Имайте предвид, че на пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат превозни средства, които отговарят на изискванията на ЗДВП и са технически изправни;

Зимната пътна обстановка изисква по-специален тип шофиране. Ако не се чувствате уверен в шофьорските си умения, то по-безопасно за Вас и за другите участници в движението е да не управлявате превозно средство през зимни условия;

Особено важни са спазването на необходимата дистанция, съобразяването с атмосферните и пътни условия, със състоянието на пътя и на превозното средства. Не спирайте и не намалявайте скоростта рязко.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment