Забравете баровете, дискотеките и партитата. Все повече европейци намират истинската любов в интернет.

Онова, което допреди няколко години изглеждаше като научна фантастика или най-много сценарий от криминален филм, днес си е ежедневие.

Десетки хиляди портали за срещи, флиртове и любов предлагат услугите си и се хвалят с висока квота на успеваемост. Освен романтичните интернет сайтове е пълно и с агенции, предлагащи алиби за изневяра, срещи за секс или брак с богат чужденец.


Предложенията на пазара за любов растат с всеки изминал ден. Едно време първите интернет запалянковци сърфираха из мрежата, за да намерят начин как да станат богати. Днешното интернет поколение се занимава основно с въпроса как да си намеря гадже.

Междувременно расте и доверието към интернет агенциите, които посредничат между самотните сърца. “Преди ни асоциираха с порно и проституция. Днес сме съвсем нормално явление”, споделя Арнд Ролер, един от собствениците на най-голямата агенция за намиране на партньори Parship.

Почти се е изравнила бройката на хората, които се запознават с партньора си в мрежата, а не в реалния живот. Всяка трета връзка пък води началото си от компютъра.
Интернет услугите отдавна унищожиха обявите за запознанства. Според последните проучвания над 40% от самотните европейци са търсили партньор и в интернет.
Още 20% си оставят тази опция отворена, макар че не са се престрашили да кликнат в някоя агенция.

Днешното общество е обществото на сингълите. Все повече жени учат и правят кариера дълго и се залавят с търсенето на партньор едва към 30-ата си година. Мъжете също сякаш хвърлят повече усилия на професионалния фронт и за намиране на любовта на живота не им остава време.

Заради забързания начин на живот почти няма и социална среда извън професионалната, където хората биха могли да завържат познанство. Баровете и дискотеките все още си остават място, на което повечето хора вярват, че могат да се влюбят. Истината обаче е, че връзки там се завързват рядко и трудно.
Пазарът расте, тъй като хората вече сменят по-често партньорите си. Търсещите късмета си в мрежата са на възраст между 18 и 69 години. От тях само в Германия всеки пети живее сам.

Флиртуването в интернет се е превърнало и в любима игра в свободното време на повечето модерни хора. Особено след навлизането на фейсбук в живота на хората завързването на неангажиращи контакти става много лесно.
Фейсбук чат, сладки приказки по скайпа, размяна на есемеси – днес можеш да въртиш любов дори с няколко души, докато си миеш зъбите или гледаш мача в същото време.
Основната група, разчитаща на любовта в интернет, са хората между 30 и 50 години. Причината за това е банална – те са най-ангажирани професионално и почти нямат време за дълго търсене на любимия човек из парковете и баровете.

“Много хора просто нямат силата след един дълъг работен ден да скочат в хубавите дрехи и да излязат на “лов за любов”, обяснява психоложката Сабине Лаймън. – Те предпочитат да седнат по пижама пред компютъра и да свалят звезди от небето на евентуални гаджета чред месиджи и имейли.”
Има и още едно удобство в тази ситуация – човек дори и да си сложи снимка в цял ръст в профила, в крайна сметка остава непознат, тоест анонимен, и се движи на сигурен терен.

При свалки в бара човек твърде бързо може да каже грешната реплика или да бъде вкаран в рамка с клишета от отсрещната страна. В интернет това е невъзможно – анонимността поставя над всеки един ореол от мистериозност.

Извън флиртовете в социалните мрежи обаче агенциите за запознанства и борсите за онлайн контакти делят един доста скъп пазар. При тях флиртът бързо преминава в реално запознанство и те разчитат на това за бюджетите си.
Кандидатите в тях плащат месечни такси, срещу което им обещават подборка от най-подходящите партньори.

Клиенти на подобни портали обикновено са хора между 30 и 60 години, които търсят нещо сериозно. Цената за членство често е гаранция, че отсрещната страна също едва ли има предвид само кратко приключение. За кратки приключения е достатъчен и фейсбук, убедени са спецове.
Който иска подкрепата на интернет агенция в търсенето на подходящ партньор, трябва да плати средно 190 евро в Германия, Белгия, Холандия. В Англия цените са малко по-високи.

Има и по-евтин вариант на елитните борси за любов. В борси за контакти абонаментът не минава 7 евро месечно.
В доста от тях членството на жените е безплатно. Причината – като в истинския живот жените рядко са активни.

Има ли обаче правила, които да издават къде човек може наистина да срещне подходящия партньор? Критериите са твърде субективни, но повечето експерти смятат, че колкото повече членове има една агенция, толкова по-голяма е вероятността и вашият човек да е там. Изключение правят елитните портали, които подбират кандидат-партньорите по стриктни критерии. Има такива портали само за висшисти или за хора с доход над определена сума.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment