Третокласници смятат ”българи и роми” в задача по математика, сигнализираха възмутени родители.

В учебника на издателство “Просвета” присъства задача със следното условие: “В квартал “Изгрев” живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал “Изгрев?”.

Има и втори вариант на задачата, в който “ромите” отново са 363, а “българите” – с 27 по-малко, като отново се пита колко “българи” живеят в квартала. Според родители, цитирани от Нова телевизия, не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани.

Директорът на издателство „Просвета” Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. Нещо повече – той посочва, че точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на десетилетието на ромското включване.

Тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, а това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси освен българския.

Кицевски коментира, че не трябва тези неща да се крият от децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци. Автори на учебната тетрадка със задачата за ромите са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

В учебна тетрадка по български език за 3 клас отново на издателство „Просвета“ се съдържа и текст на ромска приказка. Там главният герой от ромски произход е определен като млад и беден, но работлив и честен човек. Той намира ябълка и трябва да реши дали да я върне на богатият собственик, тъй като в двора на къщата му расте ябълковото дърво. Понеже главният герой е много честен решава да я върне.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment