Нова ера в привличането на клиенти се забелязва в големите вериги хранителни магазини, както и в по-малките дюкяни за дрехи. С цел да преборят клиентелата и да навъртят повече оборот, фирмите производители родиха направо абсурдни названия на продуктите от първа необходимост – като се почне от „Весел хляб” и се стигне до тоалетната хартия с многозначително наименование „Златното д*пе”.

С това доказаха неписаното правило, че става ли въпрос за пари, целта винаги оправдава средствата, дори когато стават за посмешище. А фактът, че продукти с подобни наименования се продават, говори по-добре от Иван Хаджийски за народопсихологията ни…

Българският пазар се е превърнал в пенкилер за чудати хранителни и нехранителни изобретения, които дори и със съмнително качество се купуват като топъл симид. Сред малкото нашенски стоки се прокарват и ябанджийски като китайските прашки. Няма лошо в появата им освен факта, че фирмата производител най-често се изписва с две срички. Понякога словосъчетанието им е напълно неразгадаемо за нас, но друг път буди смях.

Такъв е случаят с ер*тичното бельо „Дай Х*й”, където на латиница е изписано „Dai Hui”, а след това с дребни букви: „new fashion”. Новата горещата мода очевидно е предназначена за ширпотреба при жените, като се има предвид, че цената на чифт е по лев или два.

Червено-черните страстоубийки се веят почти на всеки пазар, като могат да се комбинират и със сутиен, също производство на великата фирма „Дай Х*й”.

Жестока е конкуренцията и при тоалетната хартия. Оказва се, че целта вече не е да „е мека”, нито баровски черна, а просто… „Златното д*пе”! Тя е най-новото предложение, идващо от комбината в китния град Белово. Комплектът, в който се предлага това маркетингово чудо, е 4 ролки 3-пластова тоалетна хартия. Цената им е повече от достъпна за отънелия нашенски джоб.

Освен за задните части и ер*тиката, производителите мислят и за чревоугодничеството. Благодарение на това на пазара се появиха и кюфтета, кръстени „Антикриза”.

Те са производство на известна самоковска фирма и се продават на символичната цена от 2,20 лева за 10 бройки. Разпространяват се предимно в малките магазини, но никога не залежават като стока не само заради атрактивните цени, но и заради вкусовите качества, които притежавали. Пълни са с воден лук, който е характерна част от самоковската кухня. Остава да имаше и кайма в тях, но кой ти придиря при тая цена…

Конкурира ги салам от типа хамбургски, който е кръстен „Деликатс” и е дело на други колбасари. Какво е съдържанието на месо в него, е трудно да се предположи, като се има предвид изключителната цена от близо 6 лева за килограм и белите масни топки във вътрешността му.

Невероятно е „приключението” в света на шоколадовите бисквити, които по стара българска традиция се кръщаваха с женски имена като „Анелия” и „Траяна” или пък на исторически местности от територията на милата ни татковина. Днес модата в бисквитопроизводството повелява по щандовете да се зарежда с „Гербери” или „Герберчета”, зависи от формата и големината на шоколадовото изделие. Очевидно и детските лакомства са повлияни от промените в политическия живот на страната. Както и съдържанието на брашно в тях, което по неписано правило може да бъде заменено и от генномодифицирано нишесте, стига да се прояви недобронамереност. Задължително е присъствието на растително масло, вместо истинско.

И разбира се, есенциите и стабилизаторите – първите дават приятен аромат и разпалват апетита, а вторите – голям срок на годност.

Интересни имена носят и бишкотите, които в ерата на социализма бяха наблъскани в прозрачни пликове и малки кутии с простото име „Бишкоти”. Сега обаче се срещат в стилизиран вид – цветни кутии и названия като „Негърче”, пълно с бял млечен крем.

Рибата избива „Чифутче”, върху чиято картонена обвивка пише, че съдържа какаов пълнеж. На пръв поглед щеше да е забавно, ако не беше срамно да се продават лакомства за деца с обиден синоним на еврейче.

„Камилски топки” са дъвките, които трябва да изкушават малчуганите по време на междучасия и игра c приятелчета. На опаковката щастлива мъжка камила показва едрите си тестиси. Проследявайки ухилената й физиономия обаче, родителите стигат до дъвката, от която се лее лепкава кафява течност – вероятно символ на камилските оплодителни способности.

източник: senzacia.net

Leave a Comment