С рекордни печалби завършиха четирите почивни дни, с които стартира предколедното пазаруване в САЩ, предадоха световните агенции.

За първи път през тази година онлайн търговците в САЩ успяха да постигнат оборот от над един милиард долара за ден. По данни на Федерацията за търговия на дребно в САЩ през Черния петък, който следва Деня на благодарността, и последвалите почивни дни американците са похарчили рекордните 59,1 млрд. долара, или около 423 долара на човек. В тези дни магазините са били посетени от 139 млн. американци, което е с 8 млн. повече, отколкото преди година.

24% от клиентите са използвали интернет, за да напазаруват през сайта на съответния магазин в Черния петък, а 25,5% са го направили в събота, предаде Ройтерс. Според специалистите най-много продажби имат вериги като „Уолмарт“ и „Мейсис“, които успешно са комбинирали магазините и онлайн сайтовете си в една единна търговска верига „без шевове“.

Мощен ръст в онлайн търговията бе регистриран още в четвъртък, когаго собствениците на смартфони и таблети започнаха лова си за сделки. Клиентите бяха привлечени от факта, че търговците увеличават отстъпките още повече, за да накарат купувачите да посетят сайтовете им.

Според анкета на Ройтерс обаче 52 процента от купувачите са тръгнали по магазините с определена сума и са ограничили покупките си. Само 14% са похарчили повече от планираното.

След Черния петък в САЩ дойде Киберпонеделникът – денят на големите разпродажби в интернет магазините. Повечето американци, работещи в офиси, планираха именно вчера да си купят необходимите стоки, като не се отделят от служебния компютър.

Експертите отбелязват, че благодарение на голямото разпространение на мобилни устройва – смартфони, таблети, лаптопи, хората имат все по-малко нужда от настолни компютри, за да пазаруват онлайн.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment