Бръмбари, гъсеници и оси могат да станат допълнение в хранителния режим на милиарди хора по света и да помогнат за изхранването на добитъка, се казва в доклад на Организацията за храните и селското стопанство (ФАО), цитиран от АФП.

„Един от много начини да се реши проблемът с прехранването е чрез развъждане на насекоми“, се изтъква в документа. Експертите обясняват, че насекомите са „питателни, с високо съдържание на протеини, мазнини и минерали“.

Насекомите са навсякъде и се възпроизвеждат бързо, имат бърз растеж, нуждаят се от малко количество храна и имат малък отпечатък върху околната среда, се казва още в доклада. Авторите признават, че „погнусата сред потребителите остава една от най-големите пречки за приемането на насекомите като приложим източник на протеини в много западни страни“.

Докладът призовава за по-добра регулация на използването на насекоми като храна – индустрия, която в момента „не може да конкурира“ традиционните източници на храна, както и за повече инвестиции в развъждането на ядливи насекоми.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment