Снежната виелица иде с 20 см сняг от днес. Оранжев код за опасно време е обявен в половин България. Силен вятър, обилен снеговалеж и поледици ще застигнат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. В тези области ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Ще вали сняг, който ще натрупа 15-20 см. Експертите предупреждават за виелици и за това съветват хората да не тръгват на път, освен ако спешно не им се налага, пише в. „Стандарт“.По същото време другата част на страната ще страда от жълт код за потенциално опасни климатични явления. В областите Кюстендил, Перник, София-град, София-област снежната покривка ще достигне до 10 см. В областите Родопите и по морето ще духа силен североизточен, а през деня – северен вятър. Освен тежката зима, която пристигна ударно, се очаква и драстично понижение на температурите.

4 километра снегозащитни съоръжения ще бъдат монтирани край пътищата в Силистренска област до края на ноември. Конструкциите, които спират навяванията от сняг, са били неизползвани през последните пет години и събирали прах в складовете на пътното управление в крайдунавския град.

Верижна катастрофа блокира за няколко часа главния път София-Варна преди Велико Търново в най-обилния снеговалеж. Инцидентът станал недалеч от отбивката за село Балван, където се ударили два камиона и три леки автомобила, пътуващи в посока столицата. По возилата имало само материални щети, няма ранени и загинали. Пет аварирали камиона затрудняваха движението по главния път София-Варна в района на Лясковец веднага след първия сняг.

През проходите в Родопите въведоха ограничения за камиони, след като в планината снегът натрупа 10 сантиметра. Доста шофьори се оказаха неподготвени за тежкия и мокър сняг. По пътя от Смолян към Пампорово имаше и закъсали автомобили, закъснели с подмяната на летните гуми. Потърпевши шофьори се оплакаха, че участъкът не е бил почистен и опесъчен, на големите завои колите буксували и поднасяли, особено след манастирски комплекс „Свети Пантелеймон“ в към курорта.

източник: blitz.bg

Leave a Comment