245 са до момента жертвите на големия пожар, който избухна в нощен клуб в бразилския град Санта Мария в щата Рио Гранде де Сул.

Най-малко 245 са жертвите на ужасния инцидент и вероятно броят им ще нарасне още, пишат от topnews.ru. Повечето от тях са се задушили от дима или са били стъпкани от паникьосаната тълпа. Броят на загиналите  се увеличи, на мястото на трагедията работят екипи и се изнасят още тела.

Причина за злощастния инцидент е сигнална ракета, която пуснал един от музикантите на представящата се в драматичната нощ група. Ракетата подпалила тавана на помещението, в което били натъпкани около две хиляди човека. Огънят бързо обхванал залата и хората се втурнали да търсят спасение. Именно при създалата се паника голяма част от тях били стъпкани. Натискът към аварийните изходи буквално ги блокирал и някои от хората се задушили от дима.

В местни болници са настанени най-малко 200 души с различна степен на обгазяване и травми.

Потърпевши разказват, че част от бягащите са изнасяли на ръце свои приятели и са се опитвали да им окажат първа помощ. Президентът на страната – Дилма Русеф, прекратява визитата си в Чили и спешно се завръща в Бразилия.
Санта Мария е неголям град с около 250 000 души население. Намира се на границата с Уругвай и Аржентина и е известен като университетски център. По-голяма част от загиналите и пострадалите са млади хора.

Трагедията разтърсва страната и света и се очертава като едно от най-мащабните черни събития от десетилетия насам. Подобен инцидент е имало през 1961 година, когато при пожар в бразилски цирк загиват над 300 човека.

източник: kliuki.bg

Leave a Comment