Водолазите, които извадиха трупа на мъртвия варненски митрополит Кирил, са се удавили дни след неговата кончина. Това бомбастично твърдение прави Светльо Ангелов с прякор Портос в своя блог за православното християнство.

Ангелов разказва, че първият водолаз е кадрови морски войник, удавил се при нелеп инцидент, докато бил на катера с колегите си. Според Портос става въпрос за 26-годишния професионален водолаз, чието тяло бе извадено от морето край Бяла на 19 юли т.г. Мъжът загина при неизяснени обстоятелства, а единственото, което тогава се разбра, е, че се е подхлъзнал, докато бутилките са били на гърба му.

Вторият водолаз пък се казвал Белослав. Той съобщил пред свои близки, че митрополит Кирил е бил убит. Направил този извод, защото по време на изваждането на трупа от морето, по главата му имало отоци – съответно водолазът е решил, че става въпрос за насилствена смърт. Този водолаз също е намерен удавен. Инцидентът е станал в бурното море край устието на река Камчия, посочва в блога си Портос.

Доколко твърденията отговарят на истината? Варненският сайт Днес+ се е свързал с местната полиция, но от там не са открили връзка между удавниците, за които става дума по-горе и чиито тела са били открити дни след смъртта на митрополита. Не е било потвърдено, че именно те са участвали в акцията по изваждането на тялото на митрополит Кирил от морето.

Трупът на варненския митрополит Кирил изплува край плажа Траката на 9 юли. След проведено разследване и направена аутопсия, бе установено, че неговата кончина е настъпила вследствие на удавяне, причинено от евентуален инфаркт. По официални данни, не са били открити следи от насилствена смърт. Въпреки това из медиите се появиха не една и две спекулации, според които той е бил убит.

В момента временно Варненската митрополия се оглавява от Амвросий. След няколко седмици предстои начело на епархията да бъде избран нов митрополит.

източник: pik.bg

Leave a Comment