Деним – лесно ли е да го съчетаем?

Изтъркан деним, деним с разкъсан ефект, напръскан с боя, протрит около коленете, обсипан с пайети или всичко накуп, какво ще изберете за себе си?

Комбинирането на дрехи от деним никога не е било толкова лесно и провокативно. На пръв поглед обикновената материя, на която залагат по-голямата част от дизайнерите на ежедневно облекло, предоставя възможност да развихрите фантазията си. Смело можем да наречем денима материя върху която имате пълно поле за изява за декорации, рисуване, апликиране и комбинации на материи.

Съществуват различни теории по въпроса от къде идва названието „деним“. Според една от тях, думата идва от френски serge de Nîmes и буквално се превежда „тъкан от Ним“ – град в южна Франция, център на департамента Гар.

За американския индустриалец Леви Щраус, материята се е сторила подходяща и достатъчно здрава, за да бъде използвана за направата на работно облекло. Така от дебелия памучен плат в цвят индиго са ушити първите джинси.

От там нататък вариациите на тема деним са толкова много, че могат да бъдат изписани томове книги.

Какви са последните тенденции при облеклата от деним? Якета тип сафари, няколко размера по-големи от реалния  номер, широки и разкъсани джинси с груби колани или минималистични панталонки с максимално протрит ефект и дантела.

След като атрактивната Майли Сайрънс облече огромни блестящи джинси с още по-големи кръпки по тях, в съчетание със също толкова разкъсано яке от деним, публиката имаше право да ахне от възхищение или възмущение.

По подобен начин, но доста по-скромно изглежда не по-малко скандалната певица Риана в черно-белия клип FourFiveSeconds с Пол Макартни и Кание Уест.

Leave a Comment