Петокласник припадна в час по физическо в столично училище и почина. Бащата на детето обвинява Бърза помощ, че линейката се е забавила с половин час и не е спасила детето му.

Трагедията е станала на 7 май в 81 СОУ “Виктор Юго”.

На 11-годишния Теодор му прилошало и припаднал около 13:45 часа. Учителят веднага се обадил на спешна помощ.
Линейката пристигнала едва в 14:20 ч без никаква апаратура, само с апарат за изкуствено дишане, разказва през сълзи съкрушеният баща – Златко Желев, главен редактор на медийна група AMG, цитиран от “24 часа”.

Той обяснява, че учителите реагирали адекватно. Учителят е успял да свести Теди. Момчето обаче се хванало за гърдите и повърнало, но след това пак припаднало.

От училището потърсили помощ и в 25-а поликлиника, която се намира в непосредствена близост, но никой оттам не се е отзовал. Пристигнал доктор от друга болница, намираща се до 81-о СОУ.

Линейката откарала момчето в Окръжна болница, където близо час лекарите се опитвали да му помогнат, но детето починало.

“Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще “оправят” нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва“, призова бащата на детето.

Говорител на Националната система 112 Данка Недялкова обясни, че сигналът за спешния случай е приет и обработен много бързо. “Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13.55 часа. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14.08 ч. е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14.10 ч. се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува“, каза Недялкова.

Бащата коментира и появила се информация в медиите, че когато бил информиран за инцидента, казал да напръскат сина му с вода, за ото и преди е имал припадъци.

„Няма нищо вярно, че не е било водено на доктор. Миналата година също припадна. Водихме го при проф. Габровски в „Пирогов”. На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета болница, при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол. Беше най-енергичното и усмихнато дете”, каза Желев.

източник: offnews.bg

Leave a Comment