Началото на новия лунен цикъл през ноември е ознаменувано от уникална небесна конфигурация в комбинация с пълно слънчево затъмение. Слънчево затъмнение имаме, когато Луната и Слънцето са в съвпад с Лунен възел – тогава Луната застава пред Слънцето на една линия със Земята. На 3 ноември 2013 г. в 14:49 двете светила се съединяват, а Главата на дракона (Северния лунен възел) поглъща Слънцето.
Слънчевите затъмнения са тревожели съзнанията на древните и са предвещавали нещастни времена. Богът-Слънце бивал погълнат от пастта на космическо чудовище и животът за кратко замирал, solar-eclipse-scorpioсветлината на деня изчезвала и светът потъвал в сюрреалистичната прегръдка на мрака. В нашата колективна психика, в генетичната памет на човешкия ни опит слънчевите затъмнения ни отдръпват от предните позиции на критическия разум, разсейват ясните очертания на рационалната ни мисъл и ни засмукват в плашещия водовъртеж на емоционални преживявания, ирационални реакции и гласовете на инстинктите.
Слънчевото затъмение отваря кутията на Пандора и пуска на свобода всички подтискани страсти, до скоро удържани в сладката самодоволна илюзия за вездесъщност на разума, а те заиграват на полето както на индивидуалната душа, така и на обществените дела. Здравият разум е изсушен, вкочанен и ригиден – затова е нужно да прекара известно време в тъмните селения на неконтролируемата първичност, където да се разпадне и после да се съгради наново в по-различна генетична конфигурация от молекулярни връзки.


Именно поради това затъмненията са време на повишена емоционална интензивност, те са периоди на криза, които обхващат две седмици преди и след него.
Слънчевото затъмнение през ноември е още по-мощно и енергийно натоварено, понеже се случва в знака Скорпион, по време на ретрограден Меркурий, с когото е в съвпад, а също и със Сатурн. Знакът Скорпион е царството на сенките, дълбоките води на психиката, мазето на несъзнаваното, скринът със забравените спомени, гардертобът със секелетите, кладенецът на живата вода, ядреният реактор на вътрешната сила, която руши, гради и не познаваме.
Ретроградният Меркурий забавя времето, слага оловни камъчета в обувките на бога с крилатите сандали, за да го накара да укроти забързания полет на повърхностното си ежедневие и да се обърне към отлагани важни дела, да довърши и изплати стари дългове, да погледне навътре и надълбоко в житейската си ситуация, и да намери смисъл или да измисли нов там, където отдавна е изгубен и потънал в инерция, навик и душевна паяжина.
Saturn2Сатурн е принципът на реалността, на тленността, на граничността, на времето, на края. Неговото участие в конфигурацията още повече утежнява ситуацията, особено когато упорито настояваме да останем в нарцистичната позиция на вечното момче или момиче и отказваме да пораснем, съпротивляваме се на голямото пътуване по вертикала – надолу, нагоре – и обвиняваме живота, вселената и всичко останало. Поемането на отговорност за делата ни, за дълговете ни и за психическото ни израстване минава през категоричния отказ на обстоятелствата да продължават да ни дундуркат. Сатурн е онзи аспект на житейската ни ситуация или на вътрешното ни състояние, което ни хвърля в депресивна позиция, нанся поражение върху самозаблудите ни, изритва ни от рая и ни заставя да направим инвентаризация на останалите ни сили, които впоследствие се оказват много по-стабилни и реално използваеми в света на зрелите хора.
Стелиумът от Слънце, Луна, Сатурн, ретрограден Меркурий и Северен възел в Скорпион е енергийна бомба, която според някои астролози ще помита живота ни издълбоко в следващите девет месеца. За нашите географски ширини новолунието, освен че се случва в знака Скорпион, попада и в 8 дом, скорпионския – на трансформацията, на емоционалните дългове и зависимости, на дълбинния контакт с другия, чрез който се докосваме отвъд разбираемите измерения на значимото ни взаимоотношение и достигаме болезненото, тъмното, страшното. Перверзиите във връзките лъсват – под перверзии имам предвид зависимости, обсебване, ревност, манипулации – всичко, което е деформираното лице на криворазбраната любов. Позитивната страна на тази тежка монета е възможността да прогледнем, да се освободим и, ако е писано, да се свържем наново през преодоления ад в по-мъдър, плътен, дълбок и смислен контакт.
В Скорпион винаги е страшно, но не само – да не забравяме, че там е също проникновено, проницателно, могъщо, мощно, силно, честно, богато, плодовито, плодородно… DNAНоволунието ще ни застави да изчистим плявата, боклука и скелетите от вътрешното и външното пространство. Ще ни се наложи да изплатим дългове, да върнем заеми, да потърсим сметка. Ще трябва да си понесем наследството – да си го изискваме, да си го приемем, да го разчоплим, да го оценим, да го изхвърлим за рециклиране евентуално или да го вложим в новия оборот на съдбата ни. Двамата управители на знака Скорпион Плутон и Марс подкрепят новолунието – затова и времето ще предостави редица възможности за забогатяване и обогатяване (както материално, така и психическо) като заслужена награда за чистката, за бъркането в емоционалните рани и за усилията да се изплатим, поемайки отговорност за съзнаваните или несъзнаваните ни морални простъпки, за престъпленията срещу себе си, близките и обществото. Марс и Плутон ще разкрият съкровища неподозирани, ще ни издигнат до върхове неочаквани, пропорционални на дълбочините, до които сме се осмелили да достигнем.
Стелиумът на новолунието в Скорпион заедно с Марс, Плутон и Уран образуват фигура, наречена Модел – определено в следващите девет месеца семето на новите модели ще измести старите психически, ментални, емоционални, родови и социални структури. Времената са нагнетени, а енергиите за подмяна на психическите генетични кодове – набъбнали в очакване на физическо въплъщение.
new moon nov 2013В картата на новолунието за нашата географска ширина изгряващият знак е Риби, а на асцендента е кацнал Хирон в опозиция на Марс на десцендента. Хирон е символ на ранения лечител – именно чрез собствените ни болки, чрез познанието за изстраданите лишения, поражения, саможертви, чрез белезите от душевните ни рани и комплекси ние сме добили интуиция по пътя на трансформацията и можем да лекуваме и подкрепяме другите в техните изпитания. Всичко, което вещае новолунието, ще има за цел да разбуди енергиите на вътрешния лечител, след като сме преживели кризата, минали сме през трансформацията, конфронтирали сме демоните, пожертвали сме емоционални и ментални модели – тогава ще преминем наново в живота – може би по следващото пълнолуние или след по-големия цикъл от 9 месеца – за да помагаме на другите и да донесем лек. Скритите конфликти и враждебност в партньорските взаимоотношения ще излязат на повърхността, ще си излеем душите, за да поставим черните карти на масата и за да успеем (или не) впоследствие, след уталожване на бурята, да изградим ново свързване, помнейки човешкото лице на нанесените рани.
Силно засегнати от затъмнението ще бъдат Скорпиони, Телци, Лъвове и Водолеи – особено онези, които имат присъствия от планети или други точки около 12 градус на знака. Имам чувството, че като цяло за водните и земните знаци периодът ще бъде колкото напрегнат и стресов, толкова и възнаграждаващ и извеждащ на ново, по-високо и стабилно ниво на житейски отговорности, сила и власт.

източник: astroatelier.com

Leave a Comment