В голяма част от училищата в София  вече достъпът до Facebook е забранен

Информацията беше публикувана във в. “Телеграф”. От  написаното става ясно, че освен до Facebook, учениците няма да имат достъп и до различните сайтове за запознанства.

Дори и в някои от модерните учебни заведения, в които има безжичен интернет, там достъпът е блокиран с помощта на пароли, които само преподавателите по информатика знаят.

В голяма част от училищата има вградена  вътрешна мрежа за интернет, в която също така е забранен достъпът до различните  социални  мрежи.

Например в софийското 133 СОУ “Ал. С. Пушкин”  интернет достъпът е концентриран само в кабинетите по  компютри. Аналогично е училищното  положение  в 124 СОУ.

Забранен е мобилният достъп и за мобилните телефони, смартфони и таблети.

В софийските училища на учениците се обяснява постоянно  да не изпращат мейли с цел да бъде опазена тяхната лична сигурност.

За сметка на това, комуникацията между учители и родители става предимно по интернет.  Деян Стаматов е директор на софийско училище. Той е убеден, че когато учителите, родителите и учениците осъществяват връзка чрез Facebook, по този начин техните отношения се затвърждават.

Целта на всички ограничения е да предпази учениците от множеството злосторници в социалните мрежи – наркодилъри, педофили и сутеньори.

източник: chudesa.net

Leave a Comment