Писмо, изпратено от Министерството на здравеопазването до директори на различни лечебни заведения, внесе смут за работещите в сектора. От него става ясно, че ведомството предлага 10-процентни съкращения в структурите, които то финансира, като в това число влизат спешните центрове, регионалните здравни инспекции, психиатриите и кръвните центрове.

Недоразумението се получава от факта, че не става ясно дали исканите предложения са задължителни и дали те ще обхванат лекари или пък администрация, информира „Дарик“. В резултат на това от Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ се противопоставиха на решението на министерството, определяйки го като недомислено, особено предвид факта, че съкращенията ще се случват по време на отпуск.

По-късно обаче от Здравното министерство уточниха, че никой не си е помислял да прави съкращения сред хора, заети с лечебната дейност, а ставало дума за съкращения в администрациите. Първоначално от Министерството на здравеопазването обяснили, че съкращенията няма да обхванат много хора, тъй като ще се съкращават предимно бройки, които не са заети, поясни заместник-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов.

„Това за нас е абсолютно неприемливо. Не могат да ме убедят, че необходимостта от тези бройки е намаляла. Тези бройки са незаети не защото не са необходими, а защото са непривлекателни. И вместо да ги направим привлекателни и да търсим хора, които да ги заемат, ние режем парите. А какво правим там, където няма незаети бройки? Ние казваме – точка по въпроса, махаме незаетите бройки. А утре ако се яви човек, който иска да работи на това място, вече го няма. Така младите ни колеги ако решат случайно да не заминат за чужбина, а да останат в тази държава, ние им казваме – няма място”, обясни Радославов.

По-късно обаче от Здравното министерство уточниха, че предложенията за съкращаване не са задължителни, а само се искало информация дали такива са възможни. Вече дори имало и откази за извършването на съкращения и от ведомството определят това като нормално, защото сред тези структури отдавна било ясно, че има недостиг на кадри.

Подобно оптимизиране вече е извършено и в администрацията на самото министерство, като там са съкратени около 10% от работещите. Това била и причината главният секретар на министерството, който е и подписал писмото, да попита Националните центрове и Изпълнителните агенции какви са възможностите там. От ръководителите на тези звена станало ясно, че в системата има над 700 незаети бройки.

От ведомството подчертават, че оптимизирането на администрацията е правителствен ангажимент, причинен от рязкото й раздуване, като уточняват, че за последните четири години в Министерския съвет са назначени 10 000 души.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment