Анджелина Джоли, която във вторник обяви, че се е подложила на превантивна двойна мастектомия през февруари, има планове да претърпи и операция по отстраняване на яйчниците. Причината е увреден ген BRCA1, който я поставя под сериозен риск да развие рак, съобщава списание „Пийпъл”, позовавайки се на свои източници.

Актрисата сподели страха си от болестта в емоционална статия, публикувана във вестник „Ню Йорк Таймс”. „Исках да напиша това, за да кажа на другите жени, че решението да се подложа на мастектомия не беше лесно. Но е едно от тези, с които съм щастлива. Рискът да се разболея от рак на гърдата спадна от 87% на 5%. Сега мога да кажа на децата си, че не трябва да се страхуват, че ще ме изгубят заради рак на гърдата”, заяви 37-годишната холивудска звезда.

Решението й бе силно подкрепено от годеника й Брад Пит , който заяви за „Лондон’с Ивнинг Стандарт”: „Ставайки свидетел на това решение, намира избора на Анджи, също като много други като нея, абсолютно героичен. Искам да благодаря на нашия медицински екип за грижата и фокуса им. Всичко, което искам за нея, е да има дълъг и здравословен живот с мен и нашите деца. Това е щастлив ден за нашето семейство”.

„Пийпъл” допълва, че заради увредения ген BRCA1 Джоли е изправена пред 50% риск от развиване на рак на яйчниците. Същата болест отне живота на майка й през 2007 година.

източник: pik.bg

Leave a Comment