ДЪРЖАВАТА СЕ ГАВРИ С МЛАДИТЕ ШОФЬОРИ И НЕ САМО!!!

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ е различна по размер в зависимост от възрастта на клиента. Тенденцията се запазва и през 2013 година, показа проверка на Дартс нюз. Някои дружества предлагат много ниски цени за застраховки за масовия клиент, които са еднакви, независимо на колко години е шофьорът на колата. Други обаче не го правят, а цените им са по-високи според възрастта. Оказа се, че това е така, тъй като цената на застраховката се формира по определени критерии за всеки един застраховател, които се оказаха твърде различни при отделните компании.
По-големите от тях правят отстъпки за налога, ако водачът на автомобила има навършени 35 години. Под тази възраст Гражданската е поне с 50 лева по-скъпа. Отстъпки има при по-възрастните шофьори – минали 45 години. Тези, които нямат навършени 30 години, пък ще плащат минимум по 300 лева за застраховката, сочат данните на някои от компаниите. Причината е, че дружествата масово са вдигнали цената й за младите водачи още от края на миналата година.

При други застрахователи разликата за клиенти по възрастов критерий е още по-драстична. По-младият шофьор ще плати 342 лева за същата кола, а по-старият – 150,60 лв. Причината е, че рискът от катастрофа при тях е по-голям, съответно и разходите при евентуално ПТП ще са по-високи. Някои компании пък са въвели и диференцирано плащане за „Гражданска отговорност“. Така тези, които са били виновни за три пътни произшествия през предходната година, трябва да платят със 150% по-висока цена за полицата. При някои пък тя е до 100% по-скъпа и заради десен волан.

Припомняме обаче, че за първи път от 2012 г. учители, лекари, медицински сестри, полицаи, общински служители и други държавни чиновници ползват отстъпка за това, че практикуват именно тези професии. Бонусът важи обаче само за автомобили с кубатура до 1.6. Бонуси има за водачи, които продължават полицата си в същата компания, както и за онези от тях, които нямат произшествия на пътя през изтеклата година.

Ако пък при нарушение са ви отнели точки, то те могат да се подновят автоматично. Това става, ако 2 години след нарушението, нямате никакви провинения. Досега възстановяването ставаше автоматично, но вече шофьорите трябва да отидат лично до КАТ и да подадат молба, с която искат да им бъдат възстановени точките.


източник: plovdiv24.bg

Leave a Comment