Електронните цигари са използвани от хиляди пушачи, които или искат да се отърват от вредния навик, или търсят по-здравословна алтернатива. Но ново проучване установи, че електронните цигари в действителност не помагат за отказване от пушенето и представляват сериозна потенциална заплаха за здравето, защото съдържат никотин, съобщи БГНЕС.

Докладът, оповестен от италианското министерство на здравеопазването, предупреждава, че електронните цигари не трябва да се използват от млади хора, тъй като внасят никотин в тялото и могат да ги накарат да пропушат истински цигари.

Роберта Пачифичи, директор на Обсерваторията за пушене, алкохол и употреба на наркотици към Националния здравен институт, която изготвила доклада, заяви, че не е убедена в пълната безопасност на електронните цигари.

„Трябва да имаме предпазлив подход към този продукт, тъй като знаем малко за ползата му за спиране на пушенето и за токсичността му“, предупреди тя.

Пачифичи допълни, че нейният доклад не убеждава в ефективността или безвредността на електронните цигари. Тя обаче признава, че макар нивата на никотин да варират в този тип цигари, те обикновено са по-ниски, отколкото в нормалните цигари.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment