Заплати, надхвърлящи осем пъти основните им възнаграждения, са получавали кметът и служители на район „Изгрев“ в Столична община през 2012 година, показват данни, които получил червеният общински съветник Георги Кадиев. В питането си до столичния кмет Йорданка Фандъкова Кадиев посочва и конкретни примери.

Въпреки че според решение на Столичния общински съвет от 20 декември миналата година възнаграждението на кмета на район „Изгрев“ следва да бъде в размер на 1252 лв., през цялата 2012 г. най-ниското възнаграждение, получено от кмета Димитър Димитров е в размер на 1307,95 лв. То достига 2977,95 лв. през месец януари, 2138,95 лв. през месец април и 3039,73 лв. за месец септември.

Според справката Румен Райчев, началник отдел „Финансово-счетоводна дейност”, получил през месец януари  442,91 лв., а през септември 3774,32 лв. Други справки показват как секретарката и шофьорът на кмета са получавали възнаграждения до няколко пъти над базовата си работна заплата, включително по пет плащания по граждански договори.

Таня Кацарска за месеците февруари и март 2012 г. получава заплата в размер на 398,79 лв., но впоследствие възнаграждението й достига 1156,27 лв. за месец септември 2012 г. Възнаграждението за Лъчезар Стойнов също е със сериозни амплитуди от 394,06 лв. за месец февруари до 2538,68 лв. за месец септември 2012 г.

Кметът на района също има получени доходи по граждански договори, но към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В питането си Кадиев припомня, че председател на ГЕРБ в район “Изгрев” е Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка.

Кадиев посочва, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е разполагала с тази информация от септември 2012 година след сигнал на секретаря на ГЕРБ в район Изгрев Гриша Димитров, който информирал нея, Андрей Иванов (тогава съветник в СОС и председател на ПП ГЕРБ-София) и Ивайло Московски (министър на МТИТС).

Кадиев пита Фандъкова какви действия е предприела от септември насам по този сигнал, защо Столичният общински съвет не е уведомен за него и какви са основанията за възнаграждения, надхвърлящи основната работна заплата до 650-850%.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала финансовата дирекция на Столичната община да направи проверка в район „Изгрев“. От пресцентъра на Столичната община са посочили за БТА, че сигналът за възнагражденията е получен още през миналата година, но извършената тогава проверка не е констатирала нередности.

Кметът на района Димитър Димитров е заявил, че отправените обвинения категорично не отговарят на истината.
Според Димитров изнесените данни за заплати на служители са подправени на места. Освен това по думите му сумите са получавани не всеки месец, а на всеки три месеца. Гражданските договори на служителите на община „Изгрев“ били начин да се компенсират ниските им заплати. Според Димитров това са политически атаки срещу него.

Източник: Dnes.bg

Leave a Comment