Близо 400 000 лв. излиза охраната на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър Цветан Цветанов.

Изчисленията са резултат от средните стойности на разходите по гардовете и за техниката, която се използва за охраната на двете ВИП персони.

Пред OFFNews бившият служител на НСО Николай Марков изчисли, че месечната издръжка на един охранител излиза средно около 4 000 лв. Ако към това се добавят и разходите за гориво на автомобилите, които влизат в кортежа, заедно с авангарда, който остава извън полезрението, месечната издръжка на един такъв екип може да достигне 120-130 хил. лв.

Официално разходите за охрана на властта остава една от най-пазените тайни в държавата. През февруари от НСО отказаха да дадат отговор на запитване на OFFNews какви пари месечно отиват за охрана на политиците. Позовавайки се на Закона за защита на класифицираната информация, от службата тогава отговориха, че такава информация представлява държавна тайна и не може да бъде оповестявана, въпреки че става въпрос за харчене на средства от държавния бюджет.

Борисов е най-скъпо охраняваният човек в държавата, смята Марков. По думите му освен НСО за сигурността на бившия премиер се грижи почти целият апарат от системата за национална сигурност. Тук влизат ДАНС, службата за подслушвания в МВР – СДОТО, силите на Областните дирекции на МВР и Охранителна полиция, които обезпечават сигурността на Борисов и Цветанов по време на обиколките им в страната.

Като началник на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обикаляше ежедневно страната, като само неговият явен екип от охранители се състои от два джипа и две бронирани лимузини, които го следват неотлъчно по време на визитите му. За пример – до 1000 лв. може да достигнат разходите за горивото на един брониран автомобил на службата от София до Бургас. Максималният разход на тези машини е около 50 л. гориво на 100 км.

Излиза, че в рамките на близо 4-годишното управление на кабинета „Борисов“ за двамата държавници за охрана са извадени 17 млн. лв. от държавната хазна.

Мерките за сигурност, които НСО е взело за охраната на двамата, идват от постъпилата в службата информация, касаеща сигурността им. Охраната на Цветанов беше подсилена в един от последните дни на кабинета на Бойко Борисов. Решението е взето от комисия, която се състои от началника на НСО (бившият охранител на Бойко Борисов бригаден генерал Тодор Коджейков), главния секретар на МВР Калин Георгиев (сочен за най-доверения човек на Цветанов във ведомството) и шефа на ДАНС – Константин Казаков, който пое поста в мандата на миналото правителство. Тогава е преценено, че той се нуждае от засилени мерки за сигурност, както това стана преди два дни с главния прокурор Сотир Цацаров. Обикновено подобни решения се взимат след постъпването на допълнителна оперативна информация от службите, че сигурността на конкретното лице е подложена на сериозен риск.

източник: offnews.bg

Leave a Comment