Заради 30 секунди от “Детелини” ютюб забрани в целия свят 5-минутен клип с изпълнения на Лили Иванова.

Качил го Васко Громков, музикант и водещ на класацията “НОВО 10 + 2” по БНТ 2 и “БНТ Свят”. Той е голям фен на музиката от 80-те години на миналия век, затова преди десетина дни изтеглил от интернет концерта от “Мелодия на годината” от 1986 г. “Той е излъчен в “Ретро следобед” по БНТ 1 преди време. Някой го беше взел от архива на БНТ и аз изрязах клипче с Лили Иванова. Всъщност това е микс от нейни песни. Тя е имала рецитал тогава и група “Сигнал” свирят, докато пее. Стори ми се любопитна колаборация, затова го качих”, обясни Громков.

В 5-минутното клипче по 30 секунди звучали “Свири, щурче”, “Панаири”, “Експрес танго” и още около 7 песни. След няколко дни музикантът получил писмо от модераторите на сайта ютюб, в което го уведомяват, че клипът е забранен в целия свят. “Пишеше на английски, че заради песента, която е на четвъртата минута и някоя секунда от клипа, той не може да се излъчва свободно заради претенции на авторите. Песента беше “Детелини”, разказа той.

“Видеоклипът ви може да включва съдържание, което се притежава от трета страна. За да гледате съответстващото съдържание, моля, пуснете видеоклипа отдясно. Видеоклипът ще се възпроизведе оттам, където е идентифицирано съответстващото съдържание. Видеоклипът ви е блокиран в цял свят”, пише в официалното съобщение от ютюб (на широката снимка долу).

Автор на един от най-големите хитове на Иванова е композиторът Асен Гаргов, с когото тя работи повече от 15 г. През 2010 г. той отправя нотариална покана до певицата, в която се забранява тя да пее 20 негови песни. Сред тях е и “Детелини”.

Лили Иванова има официален канал в ютюб с целия й репертоар, архивни снимки, интервюта. “Преди 2 месеца го направихме. Казва се “Лили Иванова Оfficial”. Той е официално одобрен от ютюб”, коментираха от екипа на певицата. По нейно желание обаче “Детелини” и всички други песни на Гаргов и Митко Щерев ще бъдат свалени и оттам.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment