България внася 90% от плодовете и зеленчуците, които се предлагат на пазара, констатира министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. Иван Станков. Това трябва да се промени, изтъкна министърът, който днес откри първото заседание на новия Бизнес-научен съвет в сградата на ресорното министерство.

Според Станков аграрните производствата в България са слаби и трябва да бъдат подпомогнати, а приоритети трябва да бъдат планинското земеделие и животновъдството, производството на тютюн, лозарството, както и биопроизводството и розопроизводството.

На заседанието си Бизнес-научният съвет е взел решение да се разработят стратегии по сектори, които се нуждаят от подкрепа, както и да се подготви обща стратегия за развитието на земеделието до 2020 г.

Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство, каза министър Станков. Затова още другият петък ще бъде проведено второто заседание на съвета, на което МЗХ ще представи анализ на състоянието на земеделието, обяви Станков.

В Бизнес-научния съвет участват заместник-министрите на земеделието и храните Снежана Благоева и д-р Цветан Димитров, главният секретар на министерството Лилия Иванова, представители на научните среди в аграрната област, браншови организации и представители на бизнеса. Председател на съвета е министърът на земеделието и храните проф. Станков, а зам.-председател е проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment