Грандиозни далавери в културното министерство са на път да бъдат осветени. Това стана ясно от изказване на министър Петър Стоянович. „Извършвани са финансови злоупотреби при управлението на няколко музея“, заяви пред министърът на културата. Той уточни, че става дума за музейни проекти и дейности, извършвани в мандата на неговия предшественик Вежди Рашидов.

„В това правителство виждам изключително голямо число смислени и качествени хора, които имат един минус – не умеят да се продават публично и не залагат на PR-а“. Така министърът на културата коментира оценките за кабинета, дадени от лидери на политически партии през последните дни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

„Хубаво е да се правят музеи и галерии, но нещата, които предишният министър на културата „продаваше“ в публичното пространство дори не са започнати от него“, каза Петър Стоянович в предаването „Деконструкция“ на БНР. Той даде пример с проекта за т. нар. български Лувър, идеята за който е от времето на министър Емма Москова (1997-2001 г.). „Въпросът дори е не толкова за проекта, колкото как го управляваш, а „Лувърът“ е лошо управляван проект и не добре финансово огледан. При другите два музея положението е два пъти по-зле“, каза министър Стоянович.

Той посочи, че е заварил сферата на културата в изключително лошо състояние и скоро ще има шокиращи резултати от течащите финансови инспекции. „Без да отричам всичко, има много неща, които може да се желаят от гледна точка на административното управление на културата“, каза още министърът. По думите му за три месеца новото ръководство на ведомството е трябвало „да върне влака обратно в релсите“ – възстановен е диалогът с гилдиите и са подготвени най-важните за сферата на културата законопроекти.

Най-належащите проблеми за решаване касаят съвместното управление на държавата и общините на културното наследство, приоритизирането на археологическите разкопки, делегираните бюджети, авторските права, завършването до края на годината на стратегията за развитие на културата. Министър Стоянович определи като наивно очакването да получи двойно по-голям бюджет за следващата година, но заяви, че е длъжен да поиска финансиране в обем, който ще позволи максимално разгръщане на дейността: „С министър Чобанов разговаряме перо по перо, имам неговото разбиране, но състоянието на държавата, което заварихме, не позволява да получим всичко искано“.

Помолен да коментира протичащите протести, д-р Стоянович посочи, че начинът, по който се правят, се разминава с добрия тон на 21-ви век. „Тези, които викат „оставка“, не казват какво по-добро ще дойде. Но те преминаха и една граница, която заплашва облика на България“, каза Петър Стоянович. Той даде пример с виковете по време на тържественото честване на Деня на Съединението на България снощи. „Такова нещо не може да се случи никъде в Европа. То води до разложение на националните приоритети и държавността“, посочи министърът.

По повод принадлежността си към дясното пространство в близкото минало, Петър Стоянович каза, че продължава да общува нормално с хората от този идеологически спектър. „Те са напълно наясно, че това правителство, което е съставено от експерти, няма реална алтернатива. Освен това са напълно наясно какво ще направи с тях Бойко Борисов, ако се коалират с него“, каза той.

Като внук на един от дейците на Съединението д-р Стоянович посочи, че макар времената на възрожденското себеотдаване отдавна да са приключили, това не означава да не се продължава възрожденската борба на ново ниво и с други средства. „Сложничко е, защото изисква усилие, но, дай Боже, да се родят повече поборници“, пожела си министърът на културата.

източник: vsekiden.com

Leave a Comment