Хапче, създадено на базата на домати, се оказва лек срещу болести като артрит, диабет, сърдечно заболяване, дори рак. Това стана ясно след ново проучване на учени от Кеймбриджкия университет, цитирано от изданието Mirror.co.uk.

Хапчето, наречено Атеронон, засилва и ефективността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и омекотява втвърдяващите се с възрастта артерии. То не само помага за отпушването на артериите, но и има потенциала да намали риска от инсулт и сърдечен удар. Лекарството съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати.

За целите на двумесечното изследване били избрани 36 пациенти със сърдечно заболяване. Те били на средна възраст 67 години и вече приемали статини за понижаване на холестерола. До момента не беше открит начин за подобряване на природно бавното усвояване на ликопена от организма.

„Смятаме, че тези резултати са добра новина, но се нуждаем от още изследвания, за да видим дали това означава по-малко сърдечни удари и инсулти“, каза Иън Уилкинсън, директор на отдела за клинични изследвания към университета.

Доматеното хапче ще съдържа нова версия на променена съставка на ликопена, която лесно се усвоява в кръвта до нива, които значително надвишават достигнатите по природен път чрез Средиземноморската диета. Първоначалните резултати показват, че лекарството може да спре увреждането на втвърдените артерии, като увеличава притока на кръв и подобрява еластичността на кръвоносните съдове с до 50%.

Увеличаването на нивата на ликопен в кръвта засилва чувствителността на ендотела към азотния оксид, газът, който води до разширяване на кръвоносните съдове, и по този начин подобрява притока на кръв. Ако същите резултати бъдат доказани при повече пациенти, хапчето може да се окаже ефективна алтернатива на статините.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment