Опасни и  домати с наднормено количество бром е бълвала оранжерията на територията на ТЕЦ “Север”, съобщава „Марица“.

След взета проба е установено, че в зеленчука има 3 пъти повече от допустимото количество от химичния елемент. Анализът е извършен в централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Резултатът показва, че количеството бромни йони в доматите е 154 мг/кг при допустима стойност 50 мг/кг.

Доматите са произвеждани от ЕТ “Ния – Н. Вълчев” и са предлагани по пазарите в града. Собственикът Николай Вълчев, който е дългогодишен наемател на оранжериите в ТЕЦ-а, недоумява защо в зеленчуците е открита свръх доза бром. Той обясни, че химичният елемент се съдържа в метилбромида. Това е силно токсичен газ за обеззаразяване на оранжерии, който е забранен за употреба в Европа през 2004 г. Последното обгазяване на почвата с метилбромид тук е правено през 1997 г. Миналата година съм третирал мястото с друг препарат, който обаче не съдържа бром, заяви г-н Вълчев.

От БАБХ са издали предписание незабавно да се спре производството и продажбата на опасната продукция. На пазара обаче вече са изтъргувани тонове домати от оранжерията.

Токсиколози обясниха, че бромът може да нанесе сериозни вреди на здравето. Самостоятелно или в комбинация с други елементи може да причини непредвидими увреждания. При наличие дори на ниски концентрации от бромни пари във въздуха човек получава тежко отравяне. При консумация на хранителни продукти със завишено съдържание на бром от значение за последиците са както възрастта, така и количеството консумирана храна.

Потискане на централната нервна система, отпадналост, главоболие и затруднено дишане са първите симптоми при натравяне с бром. Проблемът е, че на външен вид храни или течности с бром с нищо не подсказват, че са токсични, уточниха лекарите.  Източникът на бром в доматите тепърва ще се изяснява. Предстоят почвени проби и проследяване с какви пестициди са пръскани зеленчуците.

Според специалисти от катедра “Екология” към Аграрния университет в Пловдив разпадът на елемента бром в почвата е между 3 и 5 години. Това потвърди и проф. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив. Тя е на мнение, че след обгазяване с метилбромид преди толкова години в почвата може да има само следи от бром, но не и завишени норми, както в случая.

източник: pik.bg

Leave a Comment