Певците ядяли сурови яйца за хубав глас. Това всеки го е чувал, а мнозина са убедени, че е самата истина.

Яйцата открай време са символ на плодородието и хранителен феномен. Но дали филми като “Роки”, в който Сталоун изпива цяла кана сурови яйца, създадоха този мит, или наистина певците смазват гърлата си с лигавата смес? Дали и те като световноизвестния руски бас от началото на ХХ в. Шаляпин забъркват отвари за вокална поддръжка?

Прочутият коктейл на  негово име съдържа суров жълтък, мед, коняк и лимонов сок.
Според учените магнезият в жълтъка наистина има благотворно влияние върху гласните струни, но, изглежда, нашите певци се доверяват на други рецепти.

Богдан Томов например никога не би доближил до устата си сурово яйце. “Който го е измислил със сигурност не се е занимавал с пеене”, категоричен е той.

Богдан Томов гризе лук и мълчи, за да е с хубав глас на концерт.
Певецът поддържа гласа си с лук и мълчание. “Най-добрият и здравословен метод е гризенето на лук като ябълка, особено в студените месеци, когато на много от нас се нагала да пеем на открито”, казва още Томов. Преди концерт той гледа да ограничава приказките, за да е във форма за сцената.

Подобно на Томов и Калудов, Владимир Ампов-Графа не е пробвал да изпие сурово яйце. Но и не е имало нужда. Дори когато пушел цигари допреди година, гласът му не бил дрезгав или паднал.

Както всички изпълнители и Графа е имал своите слаби моменти – кога заради пренатоварване, кога от настинка. “Лично аз смятам, че когато си наистина пресипнал, няма как да се оправиш напълно с някакъв трик. През годините не съм открил универсалната формула – на всеки му помагат различни неща”, казва певецът. Той например залага на загряващото действие на коняка. В кризисни ситуации 100 г от алкохолната напитка биха ви върнали във форма за сцената.

За разлика от своя колега, Маргарита Хранова не е пушила никога в живота си, но за сметка на това пие ледена бира през лятото, позволява си газирано, ядки и други изкушения, които според специалистите са вредни за гласа. Певицата предпочита да не щади гласа, за да не се изнежва и всеки повей на вятъра да я изкарва извън релси. Но усети ли, че гърлото й не е въвъв форма или настива, веднага си прави чай от лайка с мед или инхалации с отвара  от лайка и малко сода за хляб.

И Васил Петров като нея внимава с колко шала се увива зимата, за да не “разглези” гърлото си прекалено много. “Не бива да се изнежваме, трябва да имаме тренирани и издръжливи гласове”, казва българският Франк Синатра. Той е един от малкото певци, които наистина са пробвали сурово яйце и не смятат идеята за благотворното му влияние за мит. “Но това е само за благост, за смазване на гласа”, допълва Петров.

И Силвия Кацарова прави домашна отвара, но не за нос. “Поддържам си гласа с добра хигиена на гърлото. Всяка вечер си правя гаргари с вода с щипка сол и сода за хляб”. От време на време тя ползва и специална билкова отвара, която съпругът й Любомир носи от Австрия. Но и Кацарова не е от тези, които се щадят много. Пяла е и с болно гърло, и с температура. А преди един концерт с група LZ през 2004 г. напълно си загубила гласа. “Спомням си, че пиех лимонов сок, ядях мед и правех гаргари. Мина ми, слава богу. Но гласът пада и от стрес или преумора. Особено рисковано е преди голям концерт, когато има много репетиции на живо, разказва певицата.

Има много мнения по въпроса и много предписания за това как да се поддържат добрите вокални възможности. Сред най-разпространените са: да се пие повече вода, да не се пее веднага след ставане от сън, да не се ядат цитруси преди изява, защото “стягали” гласните връзки и така нататък.

Шиниъд О’Конър поддържа гласа си с джинджифилов чай, а американската госпъл певица и балерина Керъл Рае Боун с такъв от розмарин. Според нея кофеинът и ментата са вредни, а Васил Найденов пие кафе и се доверява именно на ментовите бонбони преди концерт. Изглежда, е въпрос на школа и на личен избор и както казва Графа – универсална формула няма.

Когато бил на 22 г., бащата на Стефка Берова работел за кратко като втори пристав на Карловската околия. Затова я обявили за „фашистки елемент, промъкнал се в редовете на Народния театър“. Раздялата със сцената за малко да й струва живота. Не ядяла, не спяла и загубила гласа си за 8 месеца. Тогава й казали – сушени сини сливи и мълчание. За щастие гласът й се върнал и е все така силен и до днес.

Веселин Маринов е пресипвал броени пъти в живота си, но през 1996 г., когато трябвало да изпее „Горчиво вино“ на „Мелодия на годината“, не можел дори да говори. Тогава първата му съпруга Мария натъпкала носа му с марли с ракия и сложила компреси с ракия на врата му. „Никога няма да го забравя, щях да умра. Но гласът ми дойде, поне толкова, че като викна, излизаше“, смее се той. Изпял „Горчиво вино“, макар и фалшиво, и спечелил.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment