Гривната шамбала тръгва от Тибет и стига до холивудските звезди. През последните няколко години се превърна в модно украшение, което носят милиони хора по цял свят.
Легендите гласят, че зад заснежените върхове на Хималаите е скрита тайнствена земя Шамбала. В нея цари мир, спокойствие и добродетел. Именно на това място е кръстена гривната.
Още в древността е носена от будистки монаси по време на медитация за постигане на пълна хармония. Вярва се, че носят късмет, здраве, благоденствие и душевен мир.
Под формата на бижута шамбала гривните се появяват благодарение на Мад Корнеруп.

През 1994 г. той отваря малък магазин в Париж, в който представя колекция, повлияна от древните индиански бижута. Две години по-късно се мести в Ню Йорк и започва да получава големи поръчки с украшения с африкански символи, част от които заминават и за Япония.

Популярните днес гривни се появяват във вид на бижута през 2004 г. като част от колекцията „Изгряваща звезда“, върху която Мад работи заедно с брат си Микел в Копенхаген, Дания. Този път черпят вдъхновение от Тибет. Неочаквано дори за тях моделите се превръщат в невероятен хит по цял свят. Първата популярна личност, която се появява с гривната шамбала, е топмоделът Хелена Кристенсън. На наградите „Оскар“
тя носи бижу, декорирано с 1116 диаманта.

Компанията на двамата братя също носи името „Шамбала“ и днес се радва на голяма популярност. А моделите, изработени със злато и скъпоценни камъни, достигат баснословни цени.

Парис Хилтън, Бионсе и съпругът Джей Зи, Риана и Крис Браун, Ащън Къчър, Джъстин Бийбър са само част от десетките звезди, чиито ръце са украсени с тази гривна.
Много от тях, както и модният диктатор Карл Лагерфелд слагат дори по 6-7 броя,
навързани една до друга. Независимо че са превърнати в бижута, много хора ги носят с вярата, че ще им донесат късмет и душевен покой.

Превърналата се в хит гривна вече се предлага навсякъде, дори от самоуки майстори, тъй като изработката е елементарна. Цената зависи от използваните материали, като се намират и съвсем евтини варианти.

Независимо откъде е купен, всеки един от тези талисмани е уникален, защото се правят ръчно. Различни видове кристали се вплитат с някакъв вид шнур, а между тях има един или няколко от основния за макрамето квадратен възел. Всеки сам трябва да избере какви камъни да има върху гривната му, съобразявайки се с тяхното значение и лечебни свойства. За засилване на собствената енергия жените носят бижуто на лявата ръка, а мъжете на дясната.

Гривна шамбала можете да си направите и сами вкъщи, достатъчно е само да подберете камъните, отговарящи на вашата натура. Дори за начинаещите в този вид плетки избработката не отнема повече от 15-20 минути.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment