Смерч връхлетя върху горите в Копривщица и нанесе сериозни щети

Почти 500 декара борови гори са пометени от силния смерч, подаде информация горската служба на възрожденския град.
борове

Бурята започна да се вихри в петък през нощта срещу събота. Токът беше прекъснат и селището преспа без електричество.  Ситуацията беше овладяна бързо от служителите на ЧЕЗ.

И в Копривщица както и в Габрово възрастните хора не си спомнят някога да се ставали свидетели на подобен природен катаклизъм.

Страшният смерч  повалил  по своя  път   вековните борове, които гордо са извисявали снага в горите.  Добрата новина е, че поне няма пострадали хора. Ливадите в региона са  покрити с изкоренени и нападали дървета.

Местните стопани и фермери  се опасяват, че нападалите дървета ще пречат на работата на полето. В момента почвата в гората е прекалено мека и дърветата продължават да падат по земята, писаха от БЛИЦ.

Заради силната буря беше затворена за посещения от туристи и къщата на Димчо Дебелянов.

Бедственото положение в Габрово вече е отменено. През изминалите дни активно беше разчистван градът от нападали и изкоренени дървета. Най-голямата трагедия е, че двама души загубиха живота си – Боряна Бенева и възрастен мъж.

Заради голямата трагедия на Габрово – човешките жертви, разрушенията и стреса, кметът на Габрово Таня Христова е поканила Негово светейшество патриарх Неофит да направи молебен за здраве и успех.

източник: chudesa.net

Leave a Comment