Пушим в заведения след 22 часа през новата година    

Очертава се край на пълната забрана за пушене в заведения и на обществени места. Нова поправка в здравния закон ще разреши тютюневия дим във всички заведения и нощни барове – но само след 22:00 часа, предаде в. „Стандарт”. Изменението ще влезе в сила веднага след Нова година.

Депутати от всички партии са изказали подкрепата си към поправката. Причината да се стигне до решението за късното допускане на дима е в аргумента, че край посетителите не бива да се пуши, докато обядват и вечерят, но характерът на нощните забавления позволява употребата на цигари към питието.

Някои собственици на заведения изразиха несъгласие с поправката и предложиха вместо нея на дневен ред да се върне старото положение с отделни зали за пушачи и непушачи. „Такъв вариант обаче няма как да мине”, заявиха народни представители от ГЕРБ.

Припомняме, че през ноември независимите депутати Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха предложение за връщането на отделните зали в големите заведения и клубове през деня и свободно пушене навсякъде вечер. Според тях тоталната забрана, която влезе в сила на 1 юни, обрича собствениците на заведения на фалит – вероятност, потвърдена от факта, че вече над 10 000 служители на подобни места са загубили работата си вследствие на падналия оборот. Депутатите подчертаха пред медиите, че само в 5 страни в ЕС е въведена пълна забрана на пушенето на обществени места, но дори там се обсъждат промени на статуквото.

източник: manager.bg

Leave a Comment