Над 6000 учители ще се пенсионират в близките две години в България. Няма достатъчно висшисти с профил педагогика и освободените работни места няма да могат да се заемат от специалисти.

Това означава да се наемат нередовни учители без квалификация и без нужната подготовка да обучават децата. Специалностите, свързани с педагогиката са сред най-непривлекателните за студентите. Почни никой не ги завършва, тъй като после самата професия е непривлекателна. 1 класУ нас учителите получават твърде малко пари за изключително изнервящ и неблагодарен труд, в който по принцип ако нещо се случи, самите те са виновни. Отговорността е много голяма за сметка на заплатите.

В момента почти всички действащи учители доработват през ваканциите като екскурзоводи, продавачки по курортите и най-вече камериерки. Ще има глад и за детски учителки след въвеждането на задължтелно предучилищно обучение на четиригодишните деца. От просветното министерство предлагат да се субсидира специалността педагогика, да се намалят или отпаднат таксите на студентите, за да могат да се подготвят кадри. Никой обаче не може да гарантира, че тези кадри ще отидат да работят в училище. Ще се наложи както и в болниците на работа да ходят пенсионери, докато се подготви ново поколение учители. Те обаче няма да са в крак с времето, няма да са достатъчно полезни в непрекъснато усложняващия се учебен план, смятат от образователното министерство.

източник: skandalno.net

Leave a Comment