Талант, жена, глас или истинска магия. Какво всъщност видяха 15-те хиляди души, които присъстваха на концерта на Лили Иванова в зала „Арена Армеец“ снощи? Дали през тях не премина всъщност стихия…

Единствената българска звезда, осмелила се да направи концерт в „Арена Армеец“ успя да продаде дори билети за местата зад сцената и така превърна концерта си в най-значимото наше музикално събитие за последните 20 години.

Лили не изневери на стила си, тя излезе на сцената с права коса, (малко по-дълга, отколкото бяхме свикнали да я виждаме в последните години), малка черна рокля и дълги кожени ръкавици. На видеомикс от първите й клипове пък, който бе излъчен преди появата й на сцената, феновете си я припомниха късо подстригана. Такава каквато е била в началото на кариерата си, когато се хранила в стола на Софийски университет и отрязала косите си, защото момчетата я закачали и й дърпали опашката.

Лили и Grand Li Orchestra посрещнаха препълнената зала с песента „Стрелките“ в съвсем нов аранжимент. Всички парчета, които представи примата бяха с изключително модерно звучене. „Вечното момиче“ на българската популярна музика завладя всички с гласа и енергията си, тя пя три часа на живо, а пословичният й перфекционизъм не остана скрит. В началото на „Този свят е жена“ нещо притесни Лили, тя спря да пее и почти се скара на някой от озвучителите: „Момент, искам в моите контроли да чувам ритъма!“. Публиката пък избухна в аплодисменти.

Освен, че за пореден път провокира възхищение към таланта си, Лили също и успешно забавляваше публиката си. След няколко бързи парчета тя заяви шеговито: „Вашата лесна, ама аз малко ли скачах!“ И докато продължаваха овациите тя реши да използва паузата за почивка и за представяне на оркестъра. Сред по-известните лица бяха перкусионистът Калин Вельов и Стунджи. Забележително соло направи китаристът Бисер Иванов, както и цигуларят Орлин Цветанов. На сцената бяха още Ангел Дюлгеров – китара, Веселин Веселинов – еко, Оги Енев – саксофони, Михаил Йосифов – тромпет, Пламена Жекова – концерт майстор и др. Лили поздрави специално музикалният директор на програмата Живко Петров и реши да се пошегува и с него: „Освен, че е много елегантен, той е от малкото мъже, които имат идеално прави крака“, констатира тя.

Концертът на Лили бе и истински триумф за поета и текстописец Явор Кирин. Негови са стиховете на повечето песни, които Лили изпълни, а в новия й албум той се изявява и като композитор. Става дума за песента „Шепот“, на която Кирин е автор на музиката и текста. Негови са стиховете и на „Икар“, „Другото лято“, „Ти не си за мен“, „Рокля на цветя“, „Искай докрай“, „Няма бряг“ и много други.

В последните минути на концерта от публиката започнаха да скандират неизпълнявата от години „Ветрове“. Лили се усмихна и каза: „Ах, ама каква памет имате, задна, аз пък съм я забравила тази песен, все пак съм на 100 години, мога да забравям!“. И въпреки, че залата избухна в смях и аплодисменти разочарование от липсващи хитове имаше. Какво стои зад хитове табу като „Детелини“, „Осъдени души“, „Ветрове“, „Девет кръга“, „Стари мой приятелю“ и др. – забрана, обида, нежелание, това всъщност не е толкова важно. Но както казва в един запис от друга песен на Лили Иванова покойният вече Кембъл „правиш една песен и тя вече не е на теб, тя е на хората“. Хората обаче не чуха най-известните и обичани от тях хитове.

Въпреки това обаче Лили взриви залата, а почитателите й станаха на крака няколко пъти. Нови и не толкова популярни песни накараха всички бурно да ръкопляскат и да се забавляват. Лили доказа, че не нечии хитове са я направили звезда, а тя е направила хитове нечии песни и нейното име стои пред това на песента.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment