България постепенно да премахне възможностите за ранно пенсиониране и да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, защото издържа повече пенсионери отколкото може. Това обяви днес Европейската комисия в годишните „специфични препоръки“ към бюджетните и икономическите програми на държавите-членки.

На България се препоръчва още да въведе цялостна данъчна стратегия и да продължи борбата със сенчестата икономика, а също да създаде независима институция за контрол и анализ на бюджетната политика. Според Еврокомисията освен мерки срещу младежката безработицата трябва да предприемем и реформа във висшето образование. В областта на бизнеса се предлага електронно управление, ограничаване на бюрокрацията и на разсрочените плащания.

България трябва да запази политиката на финансовата стабилност, която я нарежда сред страните с най-нисък дял на бюджетния дефицит и публичния дълг в ЕС, смята комисията.

Тя обаче посочва, че тази политика би била по-поносима за населението, ако се събираха всички дължими данъци. „Съществуват значителни възможности за подобрение в спазването на данъчното законодателство, а постигането на повече напредък в тази област би позволило на България да направи повече разходи за насърчаването на растежа“, се казва в препоръките.

В енергетиката препоръките са за премахване на пречките за достъп до пазара, на квотите, териториалните ограничения и регулираните цени и за създаване на прозрачен пазар на едро за ток и газ.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment