До 2020 година България може да има напълно завършен магистрален пръстен. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите тази вечер на церемонията в НДК по случай 130-годишнината от създаването на пътна администрация в България, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Заедно с вече изградените магистрални пътища у нас предстои до 2015 г. да бъдат завършени около 300 км, а още около 400 км – до 2020 година, е казал президентът и е поздравил пътните строители, проектантите и администраторите, които отбелязват юбилейната си годишнина.

Росен Плевнелиев призовал да продължи работата по изграждането и по ремонта и рехабилитацията на съществуващата пътна мрежа, която остава национален приоритет, „без значение кой колко е построил“.

Освен държавния бюджет и финансирането по европейските програми, държавният глава изразил очакване в пътния сектор възможно по-скоро да бъдат стартирани публично-частните партньорства, като „нов модел за развитие на България, който да бъде приложен и в други сектори като околната среда“.

Доброто планиране и осъществимите модели ще доведат до успех, а българските компании вече са показали, че могат да строят качествено и на приемлива цена, е подчертал още държавният глава.

В церемонията по случай годишнината на пътната администрация са участвали вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет Екатерина Захариева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, посочват от прессекретариата на президента.

източник: dnes.bg

Leave a Comment