27-годишната Силвия Петрова живее след тежка и скъпоструваща операция. Жената не е имала средства да плати за нея и сега събира пари, за да се издължи на лекарите в Университетската болница „Свети Иван Рилски“ в София, разказва Нова телевизия.

Близките й дори са подписали запис на заповед, с което се задължават до три месеца да осигурят необходимите 22 400 лева. До момента семейството е успяло да събере по-голямата част от сумата, но остават още 5 000 лева. Семейството няма откъде да ги намери.

От няколко години Силвия страда от патологично изменение на кръвоносните съдове в мозъка. Така наречените аневризми във всеки един момент могат да причинят мозъчен кръвоизлив, който да доведе до фатален край.

„Просто растат и се пукат. Кръвта се разпределя по главата. Може да получа инсулт. Схваща ми се целият врат и съм дотам. Цялата дясна част ми блокира и аз не мога да мръдна“, разказва Силвия.

Страшният сценарий е бил разиграван седем пъти и при всеки един от тях жената оцелява след операция. Така идва и последната 7-ма животоспасяваща интервенция, която не се поема от Здравната каса. Цената на живата й е 22 400 лева. Лекарите се съгласили да я оперират веднага при условие, че до три месеца ще намери парите.

Доходите на Силвия са 120 лева месечно – това е пенсията й по болест. Съпругът й е кадрови войник в Карловската бригада. Те имат момиченце на годинка и 8 месеца и живеят под наем в Сопот.

За Силвия и за останалите близо 250 пациенти със същата диагноза надежда може да има към средата на годината. От тогава се очаква Здравната каса да започне да покрива скъпите консумативи, прилагани при отстраняването на мозъчните аневризми.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment