Майчинските да бъдат равни на минималната работна заплата и да се увеличат от 240 лева сега до 310 лева, какъвто е размерът на МРЗ от 1 януари 2013 година. Това е едно от предложенията на КТ „Подкрепа“ до служебното правителство, пише БТА.

От синдиката са подготвили пакет от спешни социални мерки, които не изискват промяна на законодателството, но ще „задвижат икономиката“. Сред тях например са за увеличаването на минималната работна заплата до ниво от 330 – 340 лева. Според изчисленията на КТ „Подкрепа“ това увеличение няма да натовари бюджета – на минимална заплата у нас са около 130 хил. души, като 100 хил. от тях са в реалния сектор.

Сред предложенията са още за въвеждане на критерии за „енергийна бедност“. Преди броени дни европейските депутати подкрепиха предложението на Европейската комисия за създаването на Енергийна пътна карта 2050. Именно в този документ е дадена дефиниция на понятието, според която енергийна бедност е когато повече от 10% от доходите на домакинството отиват за плащането на потребяваната енергия.

От КТ „Подкрепа“ настояват на домакинства, които попадат в тази ситуация, да получат еднократна енергийна помощ за този зимен период.

Четвъртото предложение на синдиката е свързано с подобряването на работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За по-голяма прозрачност идеята е да бъдат публикувани стенограмите от заседанията, както и да има излъчване на срещите на съвета на сайта им. Решенията на тристранния съвет, взети с 2/3 от гласовете да имат задължителен характер, допълват още от КТ „Подкрепа“.

Припомняме ви, че на 15 март от другия синдикат – КНСБ също публикуваха няколко мерки за подпомагане на домакинствата с ниски доходи у нас. Според изчисленията за тях ще са необходими около 350-400 млн. лева. Тези средства могат да дойдат от съкращаването на капиталовите разходи, както и намаляването на вноската на България в ЕС.

Сред мерките, предложени от КНСБ, също фигурира предложение за увеличаване на майчинските, но с 50 лева, еднократни енергийни помощи и увеличаване на заплатата до ниво от 340 лева.

източник: dnes.bg

Leave a Comment