Изпитът по математика за елитните гимназии тази година е затруднил голяма част от учениците. Нещо повече, 34% от завършващите седми клас не са успели да се преборят с втория модул от мини матурата, което на практика означава, че всеки трети ученик е без шансове да влезе в елитна гимназия.

Припомняме ви, че в гимназия се влиза с бал от оценките от двата модула. Това на практика означава, че ако един от двата модула не е разработен, ученикът няма как да учи в елитно школо.

Тази година конкуренцията за места в гимназиите е повече от жестока най-вече заради по-големия випуск завършващи седмокласници и орязаните места в езиковите паралелки. В София 9767 ученици в седми клас ще се борят само за 7660 места, съобщават от “Монитор”

Бройката на децата е с около 200 повече от миналата година докато местата са значително по-малко.
Тази година датата на матурите на седмокласниците съвпадна с тази на зрелостниците. От големите ученици близо 5000 не са се явили на задължителното външно оценяване. За тях остава възможността да се запишат за втората матура, която ще е през лятото. До 10 юни пък се очакват резултатите от пролетната сесия на зрелостниците.

източник: razkritia.com

Leave a Comment