Спирт с вода вместо ракия и откровени ментета вместо вино. На това могат да попаднат потребителите по родните пазари, информира bTV. Оттам дадоха различни видове алкохол за изследване в лаборатория. Предпразнично идеята бе да се провери какво има в по-евтиния алкохол, който можем да си купим, както от търговската мрежа, така и от пазарите. Избрът падна върху 6 артикула – 2 наливни вина, 2 бутилирани, едно от които вносно, една ароматизирана напитка и бутилка домашна ракия, която търговецът продаде за първо качество, без да има право на това, защото спиртните напитки се продават само с бандерол. Лабораторните тестове откриха явни ментета и разреден спирт с вода, вместо ракия.
Изследванията, които трябва да установят какво има в бутилките, отнемат едно денонощие. Според производителите, българските лаборатории могат да хванат само явни и много груби фалшификати. „ Ако става въпрос обаче за по-внимателни, експертни и изтънчени намеси в производството, тогава се изисква съответната висок разряд техника, каквото в България няма”, обяснява Пламен Моллов от Национална лозаро-винарска камара.

В крайна сметка лабораторните тестове улавят 2 явни ментета – при ракията и наливното бяло вино. „Това си е чист разреден спирт”, посочва Красимир Коев – Изпълнителна агенция по лозата и виното Екипът на bTV се връща при търговеца, от когото е купена ракията, при това срещу касов бон. Той отрича, че изобщо някога е продавал ракия или друг алкохол. Наливното бяло вино също се оказа фалшиво – силно разредено с вода. „И съответно следва санкция – от 10 до 30 хиляди лева за този, който продава фалшиви, развалени или продава напитки, които не отговарят на изискванията”, допълва Коев.

Контролът по Закона за виното и спиртните напитки е разделен между няколко институции, което затруднява неговото прилагане. И макар експериментът да няма претенциите да е представителен за пазара, той доказа, че дори и в бутилка от 2 литра за 2 лева и 60 стотинки може да има истинско вино, поне според лабораторните тестове. Важно е да се напомни, че купуването на ракия и всякакви спиртни напитки в наливно състояние крие сериозен риск за здравето на хората, включително ослепяване.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment