Гръцки дини наводниха пазара в Южна България. Десетки търговци продават стоката покрай шосетата. Имам много голям внос, а българските дини още не са узрели, обясни търговецът Милен Кацаров, който продава дини от Гърция край пътя Пловдив-Асеновград. Цените са между 80 ст. и 1 лев за килограм, но желаещи да купуват вносната стока не липсват.

Да видим как ще е в разгара на сезона, когато излязат и българските дини, конкуренцията ще е жестока, смята търговката Милка Пешева. Всяко лято нашите производители са притиснати до стената заради евтиния гръцки внос. Преди две години, доведени до отчаяние, десетки производители излязоха на протест и хвърлиха дините си по асфалта на международния път Е-80 край Любимец. „Пазарлъкът с Гръцко върви за 2-3 евроцента на кило. Пет евроцента се плаща да изберат на търговеца по-хубави дини“, разказа тогава Елена Терзиева от Любимец. Тя засяла 70 декара с дини, но стоката й не вървяла. “Ако на мен  ми плащат 30 ст. евросубсидия на кило и аз ще ги давам на 10 ст“, заяви тя.

Хората от региона на Любимец, който е сред най-големите производители на дини у нас, протестираха и срещу контрабандния внос от Гърция.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment