Над 200 ученици и родители участваха в днешния протест в защита на принудения да подаде оставка учител Христо Данев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че близо 700 човека подкрепиха начинанието във Фейсбук под надслов „Да върнем г-н Данев на работното му място“. Протестът се проведе в училищния двор на пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Категорични сме, че отстраняването на Данев е неправилно и срамно решение. Настояваме то да бъде отменено и той да бъде върнат на работа“, заявиха присъстващите. Ученици пък разказаха, че в часовете на Данев им е било много интересно и са влизали с удоволствие, за разлика от много други преподаватели в гимназията.

Подкрепящите учителя поискаха в едни глас оставката на директорката на на школото Соня Киркова, бивш съветник от БСП и дори скандираха: „Данев – директор, а другарката Киркова на детектор“.

Самата тя поиска учителят да подаде молба за напускане след случая с организирания от него танц Харлем шейк и той го направи. Колективът на гимназията определи случилото се като пошло и неморално.

В случая моралната и естетическата мяра е надхвърлена. Тя е тази, която прави от отровата лекарство, а преминаването им предизвиква обратното. Децата все още нямат изградено чувство за нея. Ние сме тези които трябва да им го създадем. Според нас радостта и доброто настроение се смесват с пошлост и лош естетически вкус в клипа на колегата Данев и децата. Езикът на тялото изразява душевно състояние, нагласа и отношение към живота, се казва в отворено писмо, разпространено от колектива на Хуманитарната гимназия и подписано от 61 преподаватели.

„Целта на танца с учениците в Пловдив беше просто с една ведра усмивка да се съберем заедно, да празнуваме и да покажем един контрапункт на това, което се случва понастоящем – протестите и многото негативизъм, черногледство, омраза и ненавист“. Това пък заяви от своя страна учителят по английски език.
Източник: Plovdiv24.bg

Leave a Comment